nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csökkennek az államilag támogatott képzések

2.550 fővel csökkentik jövőre az államilag támogatott képzésekre felvehető hallgatók számát - áll a december 8-án kiadott Magyar Közlönyben.

Edupress | 2010. december 9.
|  

Míg idén 56 ezer felvett diák tanulmányait finanszírozta az állam, jövőre 53.450 elsőéves hallgatónak nyújtanak hasonló lehetőséget. Az Orbán Viktor által aláírt rendelet többek között csökkentené a bölcsészettudományi és a gazdaságtudományi szakokon tanulók számát, az informatikusok, orvosok, természettudósok számát pedig növelné – írja az Origo.

Az 2011-2012-es tanévben a felsőoktatási intézményekbe, államilag támogatott alapképzési helyekre felvehető hallgatók számát 840 fővel növelné jövőre a kormány, így 40.610 elsőéves hallgató tanulmányait finanszíroznák. A mesterképzésen továbbtanulók közül az idei számokhoz hasonlóan 19.600-an tanulhatnának támogatott képzéseken, míg a felsőfokú szakképzések esetében 2.500 fővel, az idei 12.500 helyett tízezer diák tanulmányait finanszírozná az állam.

A legtöbben a műszaki területen tanulhatnak tovább állami támogatással

A műszaki képzési területen támogatná a legtöbb felvételt nyert hallgatót az állam, az idei adatokkal azonos módon, 9.850 diák tanulhatna államilag finanszírozott képzésen. Emelkedik viszont 1700 fővel az informatikai, ezer fővel az orvos- és egészségtudományi, kétszáz fővel a pedagógusképzési, ezer fővel a természettudományi, ötven fővel a művészeti, 90 fővel pedig a művészetközvetítési képzési területen államilag finanszírozott hallgatók száma. Csökken viszont a keretszám 350-nel a bölcsészettudományi, 1.350-nel a gazdaságtudományi, 650-nel a társadalomtudományi, száz fővel pedig a sporttudományi képzési területen.

Az összlétszám ugyan nem, de az eloszlás korábban is változott

Az jelenlegi és az elmúlt tanítási évben egyaránt 56 ezer felvehető hallgató tanulmányait támogatta az állam, az egyes képzési területek között azonban korábban is történt változás. A 2010-2011-es tanévre 350 fővel csökkent a bölcsészettudományi, 250 fővel a társadalomtudományi, száz-száz fővel a pedagógusi és a jogtudományi képzési területre felvehető, államilag támogatott hallgatói létszám. Korábban 250 fővel növelték azonban a műszaki, 300 fővel a gazdasági, száz-száz fővel az orvostudományi és az egészségtudományi, valamint 50 fővel az agrártudományi képzési területek keretlétszámát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X