nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
minőségi ugrás
Debrecen közelebb került Nagyváradhoz

A debreceni és a nagyváradi egyetem között sávszélességű adatátviteli csatornát adtak át.

MTI | 2012. november 30.
|  

Közvetlen kommunikációt biztosító, adat, hang és videó továbbítására kiépített rendszert, valamint a Debreceni Egyetem (DE) és Nagyváradi Egyetem (NE) campusait lefedő wifihálózatot adtak át csütörtökön a két intézmény vezetői Debrecenben. Fábián István, a DE rektora és Prada Marcela, az NE rektorhelyettese elmondta: egymillió euró uniós támogatásból jött létre a debreceni és a nagyváradi egyetem között az új informatikai rendszer, amely a két intézmény közös oktatási és kutatási feladatait intenzív és hatékony kommunikációs eszközökkel segíti. A legújabb fejlesztésnek köszönhetően megtörtént a két egyetem informatikai hálózatának integrációja – fűzte hozzá Fábián István.

Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok elnöke szerint „minőségi ugrást” jelent az informatika területén a most üzembe helyezett rendszer. Ezentúl a két egyetem közötti munkát megfelelő sávszélességű adatátviteli csatorna szolgálja, és az integráció révén a két egyetem telefon-összeköttetése is gazdaságosabbá vált: mintegy belső mellékként érhetik el egymást az intézmények, elhárítva ezzel a viszonylag költséges, nemzetközi távközlési szolgáltatás okozta korlátokat.

A Debreceni Egyetem és a Nagyváradi Egyetem vezeték nélküli internethálózata olyan mértékben bővült, hogy kellő lefedettséget biztosít a campusok épületeinek főként közösségi tereiben tartózkodó hallgatóknak és oktatóknak. A Debreceni Egyetemen 130 új hálózati hozzáférési pontot alakítottak ki, beleértve az Egyetem téri, Kassai úti campusokat, az agrár- és orvosi centrumokat, Nagyváradon pedig 82 új helyen csatlakozhatnak mobil eszközeikkel az internethez az egyetemi polgárok – hangzott el a debreceni sajtótájékoztatón, amelynek a résztvevőit az új rendszeren keresztül egyidejűleg a Nagyváradon lévő egyetemi vezetők is üdvözölték.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X