nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fejjel párosodó hal és szem nélküli pók

Óriás repülőmókus, repülő gekkó, fejjel párosodó hal és szem nélküli barlanglakó pók is szerepel azon 367 új faj között, amelyeket a Mekong folyó vidékén fedeztek fel kutatók 2012-ben és 2013-ban.

MTI | 2014. június 8.
|  

Összesen 290 növény-, 24 hal-, 21 kétéltű-, 28 hüllő-, 3 emlős- és 1 madárfajt fedeztek fel ebben az időszakban a Mekong vidékén, ezeket hivatalosan új fajként ismertek el a kutatók. Ez a terület érinti Kambodzsát, Laoszt, Mianmart, Thaiföldet, Vietnamot és Kína délnyugati, Jünnan tartományát.

A Titokzatos Mekong című jelentés – amelyet a Természetvédelmi Világalap (WWF) a környezetvédelmi világnapon tette közzé – tizenöt új fajra hívja fel a figyelmet. Ezek közül egyik a vörös és fehér bundájú repülő mókus faj (Biswamoyopterus laoensis), amelynek egyetlen példányát egy laoszi vadhúspiacon gyűjtötték be.

Vietnamban fedezték fel a Griffin hártyásorrú denevért (Hipposideros griffini), amely groteszk, húsos orráról ismerhető fel, valamint a priapiumhalak csoportjába tartozó Phallostethus cuulongot, amelynek nemi szervei a szája mögött találhatóak, így fejjel párosodik. Helen repülőbékáját (Rhacophorus helenae) szintén Vietnamban találták, az óriási zöld béka a fák tetején siklik nagyméretű, úszóhártyás végtagjait használva, és csak párzáskor ereszkedik le az esőtócsákba.

A repülő gekkóra (Ptychozoon kaengkrachanense) a thaiföldi nyugati részén egy nemzeti park hegyvidéki örökzöld erdejében bukkantak. Az önmagát színével álcázó, mintás gekkó kitárja az oldalán és lábujjai között lévő bőrlebenyeit, ezzel segítve a siklást az ágakról a fa törzsére.

Peter Jäger egy laoszi barlangban talált rá a vadászpókok új fajára (Sinopoda scurion), amely a világon az első felfedezett vak pókfaj: egyáltalán nincs szeme. A kambodzsai varrómadarat (Orthotomus chaktomuk) először 2009-ben jegyezték fel egy rutin madárinfluenza-ellenőrzéskor, majd a vizsgálatokat követően új fajként azonosították.

A Mekong-medencében és környékén 1997 óta 2077 új fajt írt le a tudomány – közölte a WWF Magyarország Alapítvány az MTI-vel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X