nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ez ideig vagy ez idáig?

Olvasónk azt kérdezi, hogy az „ez ideig” vagy az „ez idáig” kifejezés-e a helyes? Igyekeztünk válaszolni.

nyest.hu | 2013. szeptember 9.
|  

Júlia nevű olvasónk küldte nekünk a következő kérdést:

Bizonytalan vagyok abban, hogy mikor kell az „ez ideig”, és mikor kell az „ez idáig” kifejezést használni. Ugyanazt jelenti ez a kettő? Ha nem, melyik a helyes?

Az olvasó bizonytalankodásán nem csodálkozunk: a két kifejezés alakilag is nagyon hasonló, és nagyon hasonló kontextusokban használhatók. Ugyanakkor formailag nincs közük egymáshoz. Az ez ideig kifejezésben az ez névmás és az idő szó -ig ragos alakja szerepel; az eddig az ideig kifejezés rövidebb formája. Jelentése ’eddig az időpontig, mostanáig’.

Az ez idáig kifejezés pedig az ez névmásból és ide határozoszó/névmás -ig ragos alakjából áll. De nem ideig, hanem idáig: ez az alaktani furcsaság mindenképp feltűnő ebben a kifejezésben, ugyanis ellentmond a névmásoknál többnyire szabályos magánhangzó-harmóniának (vagy más néven illeszkedésnek). De hogy lesz az ide névmásból idáig?

Az ide egyébként maga is tartalmazza az ez mutató névmásnak egy régebbi id (ed) alakú variánsát, ez van ragozva egy -e helyhatározóraggal!

A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint az idáig alak létrejöttében valószínűleg a mély hangrendű pár, az oda és az odáig hatása nyilvánul meg. A szó eleji i és o már megkülönbözteti a közelre és a távolra mutató névmást/határozószót egymástól, így nem okoz zavart a mély hangrendű á az idáig alakban. Az idáig jelentése is lehet az, hogy ’mostanáig, eddig’, de ez térre és elvontabb dolgokra is használható (idáig eltaláltam egyedül, idáig értem a gondolatmenetet). Az ez idáig kifejezés azonban csak időbeliséget fejez ki.

Tehát mindkét alak létezik, és nagyon hasonló a jelentésük, de a formai hasonlóságuk csak véletlen. Intuíciónk szerint az ez idáig kifejezés gyakrabban használatos az adott jelentésben; az ez ideig kissé régiesen hangzik – de ezt az állítást korpuszvizsgálattal kéne igazolni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Molnár Cecília 2013. szeptember 9. 11:03

@Krizsa: Az AkH. szerint mindkettőt külön kell írni.

2 Krizsa 2013. szeptember 9. 10:48

Az ezideig egybeírandó, de az "ez idáig" egybeírva is, különírva is értelmetlen. Csak az "ez" nélkül van értelme? idáig és ebben a formában valóban jelent időt is helyet is.

A minden valószínűség szerint ugyancsak a Kárpát-medencéből származó, de végleg délvidékre kötözött előhéber (elő-akkád) nyelvűek már kb. az utolsó özönvíz óta odalent vannak.

MÉGIS: a héber AD = zsákmány - magyar megfelelője: ad. Ugyanennek (AD) másik jelentése = -ig, addig - magyar megfelelő: addig.

OD = még, magyar megf: odáig

EDÁIN = eddig - magyar megf: eddig

ODE = odamegy

IDÁN = időszak - magyar megfelelők: ideig, idény.

A magyar idő szó már "modernebb", elvontabb, kétségtelen, hogy az eőldei még a KM-ből származó, ma a héber nyelvben eredetiben megőrzött: AD és OD.

1 mederi 2013. szeptember 9. 09:20

Szerintem a kérdés feltevések:

"Mettől, meddig?"

a válsz:

"Ettől (*edtől) mint közeli hely (és később idő is), addig (*adtig) mint távoli hely (és később időre is kiterjesztve)

úgy térre, mint időre vonatkozóan konkrét hely vagy idő "pontokat" kötnek össze.

Az "ezideig" (labilis "a/e" miatt előfordul "a"-val, de szerintem akkor kevésbé tükrözi az idő jelleget).

Véleményem szerint talán "ez/az az időtartam, amely idáig tart(-ott)"-ot takar, és nem határoz meg pontos végpontokat..

Információ
X