nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Európa legősibb lineáris B írása?

Spárta közelében találták meg „Európa legősibb lineáris B írással írt kőtábláját” – írja az MTI.

MTI / nyest.hu | 2015. augusztus 29.
|  

A mükénéi civilizáció korában épült palota maradványait tárták fel görög régészek a dél-görögországi Spárta közelében. A palotát valószínűleg a i. e. 17–16. században építették, mintegy tíz szobája lehetett, és a maradványokon feliratok láthatók – közölte a görög kulturális minisztérium. Az épületet valószínűleg tűz pusztította el a i. e. 14.-13. században. Ez nem terjedt ki a közeli szentélyre, amely számos mészkő- és elefántcsont bálványszobrot, dísztárgyakat és 21 bronzkardot rejtett.

A 3,5 hektáros területen 2009 óta folynak ásatások, azóta feltártak már kőtáblára vésett feliratokat vallási ceremóniákról, nevekről, más kőtáblákat, amelyekből kiderült, hogy a térség a mükénéi kultúra egyik fontos adminisztratív központja volt. A görög írás korai változata nem a kőtábla, hanem a lineáris B. Az MTI közleménye úgy érthető, hogy a megtalált írás a lineáris B legősibb változata. A források egyike viszont csupán azt állítja, hogy a lineáris B Európa legősibb írása, a másik még hasonlót sem tartalmaz. Hasonlóképpen nem igaz, és egyik forrás sem állítja, hogy a lináris B a mai görög írás koria változata lenne – attól teljesen különböző és független írásrendszer.
(A szerk.)
Találtak kultikus tárgyakat, mészkőfigurákat, egy bikafejjel díszített kupát, kardokat és falfreskótöredékeket. Itt találták meg Európa legősibb lineáris B írással írt kőtábláját, amelyet a mükénéi civilizáció használt. Ez a mai görög írás egy korai változata.

Útjelző tábla (többek között) lináris B írással
Útjelző tábla (többek között) lináris B írással
(Forrás: Wikimedia Commons / Schuppi / GNU-FDL 1.2)

Az új felfedezés lehetővé teszi, hogy további kutatásokat folytassanak a térség politikai, adminisztratív, gazdasági és társadalmi szerveződéséről a mükénéi civilizáció korában, és új információkkal szolgál a mükénéi emberek A nyelvrendszer ez esetben nehezen értelmezhető, bizonyára egyszerűen a mükénéi nyelvről van szó – vagy az írásrendszerre ngondolhattak. (A szerk.) nyelvrendszeréről és hiedelemvilágáról – olvasható a görög tárca közleményében. A kulturális minisztérium szerint idén több mint 150 feltárás folyik Görögországban, ami „az ország kulturális örökségének, régészeti gazdagságának fontosságát mutatja meg”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Pierre de La Croix 2015. augusztus 31. 11:20

@MolnarErik: Szerintem arra gondolt a forrás, hogy az európai szárazföldön.

1 MolnarErik 2015. augusztus 31. 10:52

"A források egyike viszont csupán azt állítja, hogy a lineáris B Európa legősibb írása,"

Ez biztos nem igaz, hiszen a lineáris A ősibb.

Információ
X