nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Érintőképernyőn Michelangelo titkos rajzai

Mintegy negyven éve ismertek, mégis kevesek látták eddig Michelangelónak a firenzei Szent Lőrinc templom alagsorában rejtett rajzait. A nagyközönség mostantól érintőképernyőn láthatja az alkotásokat a Medici-kápolnában.

MTI | 2013. június 12.
|  

Rajzolással töltötte az időt 1530 nyarán Michelangelo: papír nélkül egy széndarabbal a falra rajzolt emlékezetből. Régebbi alkotásai részleteit idézte fel és új vázlatokat készített. A művész három hónapot töltött a Szent Lőrinc templom alagsorában, az általa tervezett (1519) új sekrestye épülete alatt. Michelangelo V. Károly spanyol csapatainak ostroma alatt menekült ide, a hódítók visszaadták a hatalmat az 1527-ben elkergetett Mediciknek.

Michelangelo joggal tartott a Mediciktől: művészként szoros kapcsolatban állt velük, de később az ő tervei szerint erősítették meg Firenze városfalait a Medicik visszatérésének visszaverésére. Michelangelo egy néhány négyzetméternyi földalatti kamrában bújt el, amelyet egy ablak világított meg és graffitiket hagyott hátra – írta a titkos rajzokról beszámoló La Repubblica című napilap.

A rajzokat 1975-ben fedezték fel, de azóta csak művészettörténészek és kutatók látták őket. A szűk alagsorba látogatókat nem lehet beengedni. A digitális technika viszont segítséget nyújtott: a rajzok mostantól a Medici-kápolnában felállított érintőképernyőn láthatók.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X