nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erdélyi önkormányzat támogatja csángógyermekek magyar nyelvű oktatását

Partnerségi szerződést írt alá az erdélyi Hargita megyei tanács és a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége a Csíkszeredában magyar nyelven tanuló csángógyermekek oktatásának támogatásáról - közölte szerdán az MTI-vel Solomon Adrián, a csángószövetség elnöke.

MTI | 2011. október 27.
|  

A megállapodás szerint a magyarok által többségben lakott Hargita megye önkormányzata 20 ezer lejjel – 1 millió 370 ezer forint – támogatja a csángószövetség oktatási programját, amelynek köszönhetően Hargita megye központjában, Csíkszeredában mintegy hatvan csángó gyerek tanul magyar nyelven a város különböző középiskoláiban.

A szervezet elnöke szerint a szövetségnek kell fedeznie a diákok kollégiumi és étkeztetési költségeiket, de egyéb kulturális programokat is szerveznek nekik. Emellett a diákoknak délutánonként úgynevezett mentorokat biztosítanak, hiszen a Csángóföldről érkező diákok nyolcadik osztályig románul végzik tanulmányaikat, Csíkszerdában viszont már szinte valamennyi tantárgyat magyarul tanulnak. A mentorok abban segítik őket, hogy minél könnyebben áthidalják a nyelvi akadályokat – fűzte hozzá. Solomon Adrián szerint elengedhetetlenül fontos, hogy a csángóságnak legyen saját értelmiségi rétege, az oktatási programokkal most ezt az évszázadok óta kialakult hiányosságot próbálják pótolni.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke a megállapodás aláírása alkalmából  kifejtette, hogy az általuk biztosított támogatás csak „morzsa”, ezért bízik abban, hogy más erdélyi önkormányzatok is támogatni fogják a csángószövetség különböző programjait.

A csángómagyarok szövetsége a kelet-romániai Bákó és Neamt megyékben is szervez magyarórákat általános iskolai diákoknak. Ferencz Éva, a csángószövetség oktatási felelőse az MTI-nek elmondta, hogy 2200 tanuló részesül ilyen oktatásban. Rámutatott: a legtöbben azért választják Csíkszeredát továbbtanulásuk helyszínéül, mert ez a város van legközelebb Csángóföldhöz. Az oktatási felelős szerint a sikeresen érettségiző diákok 70-80 százaléka általában egyetemen folytatja tanulmányait.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 bibi 2011. október 27. 16:10

"60 csángó gyereke ösztöndíjjal Csíkszeredán"

Hé, öt-cse, öt-görög, öt-török, hány ember?

Információ
X