nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Támogatás a csángóknak

Csángó napok, csángó táncház és oktatási program – Csíkszeredában most is tanulnak csángó gyerekek, és a továbbiakban is számíthatnak segítségre.

MTI | 2010. április 23.
|  

Az idén is támogatja a romániai Hargita megye önkormányzata a csángó diákok székelyföldi oktatását. Csíkszeredában, Hargita megye székhelyén 76 gyerek tanul jelenleg is a megyei tanács segítségével, a testület erre a célra idén 25 ezer lejt (1,75 millió forint) különített el.

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap honlapján közölt beszámolója szerint a segítséget azért tartják fontosnak az önkormányzati képviselők, mert a diákprogram révén kapcsolat alakulhat ki a helyiek és a Bákó megyéből tanulni érkezők között. Megítélésük szerint ez nem csak a segélyezettek, de a régió számára is fontos.

A „csíki csángópolitika” nemcsak az oktatás-szervezést jelenti. Ebben az évben már két akció is felhívta a figyelmet az összefogás és a támogatás fontosságára. Csíkszeredában a kapcsolattartás jegyében bemutatták Posch Dániel Csángó magyarok Moldvában című könyvét, valamint Iancu Laura, Budapesten élő csángó származású költőnő köteteit.

Az Új Magyar Szó szerint a kezdeményezők úgy vélik, a sikeres oktatási program érdekében fontos a minél szélesebb társadalmi figyelem és a támogatás, ezért Csíkszeredában ősszel csángó napokat tartanak. Rendszeressé kívánják tenni a csángó táncház működését is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X