nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
5,5 milliárd a határon túli magyarság oktatására

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tervei szerint jelentősen bővülne a határon túli magyarság támogatása, így az oktatási-nevelési támogatásra is többet fordítana a 2011. évi költségvetés - olvasható a hirado.hu-n.

Edupress | 2010. november 5.
|  

Míg előbbire összesen 12,4 milliárd forint, addig utóbbira 5,5 milliárd forint jutna, a határon túli magyar felsőoktatásra pedig az eddigi 1,3 milliárddal szemben 2,2 milliárdot fordítana a költségvetés.

Amint azt Ulicsek Szilárd miniszteri biztos elmondta, a határon túli magyarság támogatására 1,3 milliárd forinttal több forrást fordítanak a jövő évi költségvetésből, így összesen 12,4 milliárd forint jutna erre a területre - olvasható a hirado.hu-n. Ezzel együtt jelentősen növekedne az oktatási-nevelési támogatás, a szórványoktatás és a csángómagyarok programjainak költségvetési tétele is, amelyre öt és fél milliárd forint jutna.

A határon túli magyar felsőoktatás pedig a tervek szerint az eddigi 1,3 milliárd forint helyett 2,2 milliárd forintot kap a költségvetésből. A legjelentősebb támogatást a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kapja, mintegy kétmilliárd forintnyit, amely az akkreditált egyetem pozíciójának fenntartásához szükséges, és amire nyolc éve várnak. Ebből az intézmény háromszázmilliót fordít fejlesztésre: Kolozsváron egy központi épület jöhet létre, Marosvásárhelyen kollégium épülne, megvalósulhat a csíkszeredai kampusz modernizációja, és Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem infrastrukturális beruházása kezdődhet el.

A költségvetési forrásból kétszázmillió forintos támogatást kapna a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola, valamint pályázati úton további segítségre számíthat a Selye János Egyetem is.

Ulicsek Szilárd kiemelte, hogy az új programként induló Határtalanul tanulmányi kirándulásokra összesen 1200 millió forintot különítenének el a jövő évi büdzsében. Ebből háromszáz millió forint juthat a különböző pedagógiai tartalmak, segédanyagok kidolgozására az oktatási államtitkárság költségvetésében, és kilencszáz millió forint kifejezetten a határon túli magyar területekre szervezendő osztálykirándulások támogatására a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium keretei között. A tervek szerint ebből az összegből mintegy 30 ezer diák utazhatna külhoni kirándulásra a jövő évben, de ha a rendszer normatívvá válik az százezer diák kiutazásának támogatását jelenti majd. Emellett új elemként jelenik majd meg, hogy az oktatás-nevelés támogatás 22 ezer forintos összegét ezentúl a magyar óvodások is megkaphatnák majd.

A nemzetpolitikai tevékenységek támogatására továbbra is 2,2 milliárd forintot szánnak, így nem változik a kiemelt nemzeti tevékenységű intézmények, mint az egyetemfenntartó intézmények, alapítványok, vagy a kárpátaljai egyházi fenntartású intézmények segítése.

A biztos kiemelte: a jövő évi költségvetés már annak szellemében készül, hogy a támogatások átláthatók és feladatcentrikusak legyenek, és az eddigi párhuzamosságok megszűnjenek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X