nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erdélyben a magyar nyelv

Példás összefogás egy közös célért: ez történt Háromszéken, ahol több száz diák és tanár gyűlt össze a rangos magyar nyelvi verseny döntőjére.

nyest.hu | 2010. április 8.
|  

Most éppen tavaszi vakáció van az erdélyi iskolákban, Sepsiszentgyörgyön mégis 17 megyéből közel 250 diák és számos kísérőtanár gyűlt össze, hogy részt vegyen a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos döntőjén. Az április 7-én kezdődött verseny „nem csupán egy megmérettetés, hanem maga a magyar nyelv és irodalom ünnepe” – hangzott el a rangos verseny megnyitóján.

A tantárgyolimpiát, amely most visszatért névadója szülőföldjére, idén 40. alkalommal rendezik meg. Az, hogy ennyi ember összegyűlt ennek apropóján, azt mutatja, hogy a számítógép, az internet világában is sokan vannak, akik a gutenberg-galaxis szerelmesei – emelte ki a megnyitón Király András kisebbségi oktatásért felelős államtitkár. Szabó Levente, a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem adjunktusa pedig azt hangsúlyozta: bár az állami oktatásból hiányzik az elitképzés, a gyakorlat azt mutatja, a társadalom gondoskodik erről.

Ahhoz, hogy a négynapos versenyen minden rendben menjen, óriási szervezőmunkára és összefogásra volt szükség a vendéglátók részéről. Az egyik iskola szállással, a másik étkeztetéssel járult hozzá a közös ügyhöz, míg a többi falu és város kicsi és nagy iskolája díjnak való könyveket, diákújságokat, szórólapokat, apró ajándéktárgyakat ajánlott fel. Az iskolai konyhák pedig sütemények százával igyekeznek elérni, hogy a vendégek jól érezzék magukat – számol be az erdely.ma hírportál. A vetélkedő mellett színes programok is várják az érdeklődőket: lesz városlátogatás, író-olvasó találkozó, vers-, próza- és nyelvi vetélkedő, kézműves-foglalkozás, kirándulás, filmklub, színházi előadás. A legjobbak szombaton este vehetik át a díjakat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X