nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A román oktatási miniszter Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre (MOGYE) látogatott Cătălin Baba román oktatási miniszter, aki a tervezett magyar tagozat megalapításáról tárgyalt az egyetem vezetőségével – írta hétfőn a Népújság című erdélyi napilap.

MTI | 2012. február 21.
|  

A marosvásárhelyi újság szerint miniszter Constantin Copotoiu rektorral, Brinzaniuc Klara rektorhelyettessel, Szilágyi Tibor és Lőrinczi Zoltán egyetemi előadó tanárokkal tárgyalt a tervezett magyar tagozat ügyéről.

Szilágyi Tibor szerint a miniszter elsősorban tájékozódni kívánt a tervezett magyar tagozat létrehozása körüli vitáról. Baba korábban államtitkárként dolgozott a minisztériumban, de februárban miniszter lett, miután Emil Boc volt miniszterelnök lemondott, és az oktatási tárca élén is váltás történt.

Szilágyi nem kívánt részleteket elárulni a találkozóról, de – mint mondta – a magyar tagozat ügyében a minisztériumban várhatóan rövidesen megoldás születik.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői korábban kijelentették, hogy a kormányzati szerepvállalásuk folytatásának egyik feltétele a MOGYE magyar tagozatának létrehozása. A szövetség szerint az egyetem ellenállása miatt egy kormányhatározattal lehetne megalapítani a tagozatot, amely jelenleg nem létezik annak ellenére, hogy az egyetem diákjainak mintegy fele magyar.

Constantin Copotoiu rektor a találkozóról a Marosvásárhelyi Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy a miniszter arra kérte a feleket, próbáljanak ideiglenes megoldást találni, amíg sikerül külön akkreditálni a magyar szakokat. Az intézmény rektora szerint ez minimum két évbe telhet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X