nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Emberhez hasonlóan érthetik a beszédet a csimpánzok

Egy új kutatás szerint a csimpánzok képesek megérteni a szintetizált emberi beszédet, ezzel igazolva, hogy nem gondozójuk hangjára, érzelmeire reagálnak.

nyest.hu | 2011. november 3.
|  

Azt már egy jó ideje tudják a főemlősök kutatói, hogy a legközelebbi rokonainak képesek megtanulni szavak jelentését, és a jelnyelv használatát is. A Georgiai Állami Egyetem kutatói szerint ennél többről van szó. A Panzee nevű 25 éves csimpánz nemcsak 130 angol szót ismer fel, de ezeknek erősen torzított szintetizált változatát is.

A tanulmány részeként olyan szintetizált formában játszották le az angol szavakat Panzee számára, amelyek három szinuszhullámú hangra redukálják le a beszélt emberi nyelv összetettségét. A kutatók szerint az a tény, hogy Panzee így is képes felismerni a korábban ilyen formában sosem hallott szavakat, azt igazolja, hogy ugyanúgy dolgozza fel és fogja fel a beszédet, mint az emberek.

A kutatók tovább mennek következtetéseikkel. Szerintük a csimpánzok eddig bizonyított nyelvi képességei azt sejtetik, hogy már a csimpánz és az ember közös őse is rendelkezhetett a beszédfelismeréshez szükséges képességgel, még a beszéd kialakulása előtt. Ez azt jelentené, hogy a csimpánzok és emberek közötti nyelvhasználati különbség nem annyira minőségbeli, hanem inkább a gyakorlásbeli.

Forrás

Mail Online: Chimps may have the ability to understand language too - humans just get more practice, say researchers

Discory News: Smart Chimp Gets Speech Like a Human

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X