nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Angolul tanul a főemlős

Angol nyelvtanfolyam orangutánoknak? A jelnyelv megtanulása után ez már semmi! Még a legendásan bonyolult angol helyesírás sem jelenthet akadályt.

nyest.hu | 2011. augusztus 11.
|  

Dr. Francine Neago, etológus és orangutánszakértő egy olyan központot szeretne létrehozni, ahol orángutánok tanulhatnának angolul. Valójában azonban nem beszélni, hanem hangzó szöveget megérteni, olvasni és  írni tanítja az állatokat.

Méghogy evolúciós szakadék!
Méghogy evolúciós szakadék!
(Forrás: Wikimedia commons / Michaël CATANZARITI / CC BY-SA 3.0)

Dr. Neago azt mondja, hogy kidolgozott egy számítógépes programot, ami segíthet a főemlősöknek, hogy elsajátítsák az emberéhez hasonló nyelvi készségeket és kommunikációt. Az orangutánok tanulási módszere különbözik az emberétől, de körülbelül egy évet vesz igénybe, hogy alkalmazni tudják az elsajátított képességet.

Dr. Neago a Borneó szigetén fekvő Sarawkban szeretné felállítani a központot, ahová beköltözne egy orángutánnal. Az orangutánnak a kutató szerint néhány hónapba telne, hogy elsajátítsa az angol nyelvet, azután pedig újabb hat hónapba, hogy a tanulókockával játszani tudjon, és megismerje a betűket. Csak ezek után tanulna meg olvasni és egy külön erre a célra készült számítógéppel betűzni.

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a főemlősök képesek megtanulni a jelnyelvet és a szavak kibetűzését. Dr. Neago a Kaliforniai Egyetemen tizenkét évig végzett kutatást az egyéves Bulan nevű orangutánnal, akinek megtanította, hogyan fejezze ki magát a számítógép segítségével úgy, hogy körülbelül 150 szót ismert.

Az állatok kognitív folyamatainak tanulmányozása segíthet a tanulási zavarral küzdő gyerekek oktatásában is.

Forrás

The Star Online: Language skills for orang utan

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2011. augusztus 11. 10:46

„A majmok bolygója: kezdet”

Információ
X