nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Eltávolítottak egy 36 kg-os daganatot

Hatalmas, több mint 36 kilogrammos daganatot távolítottak el egy nő testéből Csehországban. A 47 éves asszonyt a zlíni Tomáš Baťa kórházban műtötték meg néhány napja, s az orvosok szerint remény van arra, hogy a rendkívül kockázatos, a világon példa nélküli műtétet túléli – közölte a Cseh Televízió.

MTI | 2014. január 12.
|  

„Ilyen eset a gyakorlatban, sem a szakirodalomban ismereteink szerint még nem fordult elő” – nyilatkozta a televízióban Jiří Klein, a zlíni kórház vezető sebészorvosa. A daganat, amelynek kerülete meghaladta az egy métert, a gyomorban keletkezett, s az orvosok szerint műtét nélkül rövidesen megfojtotta volna az asszonyt. A műtét kockázatait növelte, hogy néhány kivizsgálást lehetetlen volt elvégezni.

„A CT gépünk például képtelen volt átvilágítani a hatalmas daganatot” – magyarázta Klein. A súlyos, komplikált műtét több mint hét órán át tartott, de az asszony állapota most az orvosok szerint már stabil és kielégítő.

Klein elmondta, hogy a daganat növekedése több évig tartott, s érthetetlen, hogy miért csak most fordult orvoshoz az asszony. „Sajnálatos és érthetetlen, hogy sem a család, sem szűkebb környezete nem reagált arra, ami a nővel történt. Az asszony már néhány éve fekvőbeteg volt, s szó sem lehetett normális életről” – mutatott rá az orvos.

A zlíni kórház szakorvosai most alaposan megvizsgálják a daganatot, s az eredményeket egy szakmai tanulmányban kívánják nyilvánosságra hozni. Csehországban eddig a legnagyobb, 6,5 kilogrammos daganatot 2013 végén a prágai IKEM kórház sebészei távolították el egy 73 éves férfi testéből.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X