nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elítélik az öngyilkosságot, de az eutanáziát és a válást elfogadják

Az öngyilkosságot és a homoszexualitást elutasítja, míg az eutanáziát és a válást egyre inkább elfogadja a kínai társadalom – derül ki a sanghaji Csiaotung Egyetem felméréséből.

MTI | 2013. december 29.
|  

A kutatás készítői a lakosságot megosztó kérdésekben voltak kíváncsiak az emberek véleményére. A 34 városban több mint 3500 fő megkérdezésén alapuló felmérés szerint háromból két felnőtt elfogadhatatlannak tartja a homoszexualitást. A válaszadóknak mindössze 8 százaléka fogalmazott úgy, hogy természetesnek veszi, s a mindennapok részének tekinti azt.

Erős az ellenérzés a társadalom tagjaiban az öngyilkossággal szemben, amelyet a válaszadók 86 százaléka utasít el. A korábbiaknál jóval elfogadóbbak a kínaiak a kegyes halál, az eutanázia iránt – 65 százalékuk tartja normálisnak.

A szemléletváltozás a válás társadalmi elfogadottságában tükröződik leginkább. Miközben az idősebb generáció a mai napig ellenzi azt, a fiatalok körében hetedik egymást követő éve nő a házasságuk felbontását kérők aránya, s a felmérés szerint több mint 70 százalék normális dolognak tartja azt.

Az előző évekhez képest nem változott számottevően a családon belüli erőszak megítélése: azt a válaszadók 94 százaléka zárta ki az elfogadható viselkedési minták sorából.

A válaszadók 70 százaléka gondolja úgy: az idős szülőkről a gyerekeknek kell gondoskodniuk, míg az állam ezen a téren való meghatározó szerepét csupán 19 százalék tartotta elsődlegesnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X