nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Annyira másabbak, mint egy név
Elindult a Névmásblog!

Ön tudná definiálni, mi az a névmás? – Ha nem, kattintson a Névmásblogra! Ha igen, akkor is!

nyest.hu | 2014. január 9.
|  

Rendszeres olvasóink rendre követelik tőlünk a nyelvtudományt, úgyhogy most ajánlunk egy igazi, magyar nyelvű nyelvészeti blogot, amely nemrégiben indult. A Névmásblog. Annyira másabbak, mint egy név nem másról szól, mint a névmásról. Aki tehát különleges vonzalmat érez ezek iránt a furcsa és titokzatos nyelvi elemek iránt, feltétlenül kattintson az oldalra. Aki pedig eddigi élete során elhanyagolta a névmásokkal való rendszeres foglalkozást, az azért kattintson. Aki nem ismeri a névmásokat, itt az ideje, hogy megismerje őket!

A Névmásblog gazdája Rákosi György, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikanisztika Intézetének adjunktusa. A blogban a magyar névmások grammatikájával foglalkozó kutatásait követhetjük nyomon. A szerző szerint a névmások nélkül minden más volna...

„Persze miért is érdekelnének bárkit is a névmások” – írja Rákosi György a beköszöntő posztjában. „Kicsit úgy vagyunk velük, mint a mesebeli király a sóval. Sokszor ki sem tesszük őket a magyarban, mint ahogy például ebbe a mondatba sem írtam azt bele, hogy mi nem tesszük ki őket, meg amúgy is én nem írtam bele ezt, ugye. De azért ha egyszer eltűnnének, akkor mégiscsak más lenne az élet (étel). [...] Miután megtapasztalta, hogy milyen az étel só nélkül, a mesében nem kell elmagyarázni a királynak, hogy mit is csinál egészen pontosan a só, ami miatt annyira tud nekünk hiányozni. Nem is azért szeretjük, mert tanulunk róla kémiaórán. Mint ahogy a névmások iránt sem feltétlen az alapján kezdünk el vágyódni, amit megtanultunk róluk az iskolában. A magyar Wikipédia szócikke szerint például a névmás »a hagyományos magyar leíró nyelvtan egyik legvitathatóbb szófaji kategóriája« – na így készüljünk fel a nyelvtandolgozatra!

Mi ez? (Ez két névmás!)
Mi ez? (Ez két névmás!)
(Forrás: Wikimedia Commons / Tricia Simpson / CC BY-SA 3.0)

De még ha nem is kell éppen nyelvtandolgozatra készülnünk, olvassuk a névmásokról szóló posztokat, mert az egészen biztos, hogy az új esztendő névmásokban gazdag lesz számunkra is.

Névmásblog – Annyira másabbak, mint egy név

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Molnár Cecília 2014. január 11. 09:38

@Fejes László (nyest.hu): o tempora, o mores!

3 rakosigy 2014. január 10. 23:38

@Fejes László (nyest.hu): És köszönöm a cikket!

2 rakosigy 2014. január 10. 23:38

@Fejes László (nyest.hu): Jó, hogy eszembe juttattad, majd fel is teszem a blogra egy posztban. És egyébként igen, de hát az "ún. névmások blogja" címmel mégsem indíthattam blogot. :-)

1 Fejes László (nyest.hu) 2014. január 10. 20:55

Vannak, akik a névmások létét is vitatják: ieas.unideb.hu/admin/file_1293.pdf , 36.-

Információ
X