nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyetlen atom árnyéka is látszik

Egyetlen atom árnyékát sikerült első ízben lefényképezni az ausztrál Griffith Egyetem tudósainak, az ötéves munka eredményeit összefoglaló tanulmány a Nature Communications című folyóiratban látott napvilágot.

MTI | 2012. július 4.
|  

Az egyetem kvantumdinamikai központjának kutatói azt próbálták kideríteni, hány atom szükséges ahhoz, hogyészlelhető legyen az árnyékuk. Mint kiderült, egyetlen egy is elegendő olvasható a ScienceDaily tudományos honlapon, valamint a News.com.au ausztrál hírportálon.

A látható fény tartományában egyetlen atomnál kisebb dolgot nem láthatunk” – magyarázta a kutatásokat irányító Dave Kielpinski professzor. Az ultramagas felbontóképességű mikroszkóppal végzett kutatásokhoz a tudósok az itterbium (Yb) atomját választották, amelyet elektromos erők segítségével tartottak helyben, majd speciális frekvenciájú fénnyel világították meg. A megvilágítás révén képződött árnyék egy detektorra vetült, amelyet digitális kamera segítségével örökítettek meg.

Az ultramagas felbontóképességű mikroszkóp segítségével képesek voltunk koncentrálni a képet egy kisebb területre, mint korábban. Ily módon sötétebb kép képződött, amelyet könnyebb volt meglátni” – hangsúlyozta Kielpinski professzor. Hozzátette: amennyiben a megvilágításra alkalmazott fény frekvenciáját egy milliárdod részben megváltoztatják, a kép eltűnik.

Erik Streed, a kutatócsoport tagja szerint eredményeiknek számos alkalmazása lehet, így forradalmasíthatják a kvantuminformatikát és a biomikroszkópiát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 El Vaquero 2012. július 5. 08:49

Ez így semmi. Yb helyett próbálták volna H-atommal. Másrészt ez az árnyék csalóka, nem mindegy, milyen messze vetítik ki, mekkorára.

3 Fejes László (nyest.hu) 2012. július 5. 07:10

@Földönkívüli: Ja, látnál valami homályos foltot, nagyon meggyőző lenne.

@geff10: Gondolom, ez meg fogja győzni Földönkívülit. Egyébként ugyanez szerepel az általunk linkelt forrásban is: www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120703172543.htm

Sokatmondó illusztráció, hiszen látjuk, hogy jön a fény, de beleütközik egy tárgyba, ami mögött árnyék keletkezik. Teljesen ismeretlen jelenség, meg sem értenénk, ha nem lenne lerajzolva. :)

2 geff10 2012. július 5. 00:15
1 Sultanus Constantinus 2012. július 4. 16:19

Egy ilyen hírnél az lenne szerintem a minimum, hogy a fényképet is csatolják hozzá, ettől lenne az egész érdekes, így lenne igazi hírértéke. A hivatkozott forrásokban sincs kép, ráadásul ott még a címük is félrevezető, mert a "First Photo of Shadow of Single Atom" cím láttán még inkább azt várná az olvasó, hogy egy fényképpel találkozik a cikkben, ehhez képest a nagy semmi. Pedig igazából a kép lenne az érdekes, mert annak van bizonyító ereje, nem a szöveg.

(De ezt már megfigyeltem egyébként a hasonló tudományos híreknél is az MTI-nél, csak a lényeg marad ki az egészből mindig...)

Információ
X