nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy kütyü mind felett

Más, konkrét feladatokra szakosodott eszközök használatát is befolyásolja az azokat helyettesíteni képes úgynevezett okos mobiltelefonok terjedése – derül ki az NRC Piackutató legfrissebb felméréséből.

MTI | 2012. április 16.
|  

Az MR2-Petőfi Rádió Netidők című műsorának blogjában szombat reggel bemutatott adatok szerint 2012 első negyedévére a hazai internetes társadalmon belül jórészt a karácsonyi ajándékozásoknak köszönhetően 26-ról 34 százalékra nőtt az okostelefonnal rendelkezők aránya. A Kurucz Imre kutatási igazgató által ismertetett tanulmány biztosra veszi, hogy a növekvő trend nem törik meg: mind többen használnak majd okostelefont, és a használók egyre több élethelyzetben fordulnak a legnépszerűbb „kütyühöz”.

A felmérés kitér arra, hogy az okostelefonok terjedése más eszközök használatát is befolyásolja. A kutatási adatok azt mutatják, hogy az okostelefonok terjedésével párhuzamosan nemcsak a „butatelefonok” használóinak aránya csökken, hanem azoké is, akik zenelejátszót, digitális fényképezőgépet vagy GPS-készüléket használnak. A közvélemény-kutatók úgy látják, hogy a multifunkcionális mobilkészülék egyeseknél képes kiváltani más, csak meghatározott célra használható eszközöket.

Az NRC március végén 1000 internethasználó online megkérdezésével végzett felmérése alátámasztja ezt a feltételezést írja Kurucz Imre. Az eredmények szerint ugyanis az okostelefon-tulajdonosok 60 százaléka szokott telefonjával zenét hallgatni, ráadásul minden második smartphone-használó vélekedik úgy, hogy a mobil teljes mértékben helyettesítheti az mp3-lejátszót. Fotózásra még többen négyből hárman használják okosmobiljukat, ez esetben azonban már sokkal mérsékeltebb az egyetértés azzal, hogy a telefon kiválthatja-e a fényképezőgépet: mindössze 12 százalékuk gondolja, hogy teljes mértékben, a többség ellenben legfeljebb néhány esetben látja a helyettesítés lehetőségét.

Hangsúlyozzák, hogy az okostelefon legjellemzőbb funkciója nem a zenehallgatás vagy a kamerahasználat, amire sok hagyományos mobil is képes, sokkal inkább wifin vagy mobil szélessávon keresztül történő internetezés. A smartphone-használók háromnegyede szokott internetezni a mobilján, ám még ebben a körben sem állítható, hogy a telefon átvette volna az első helyet a házon kívüli internethasználatban - teszik hozzá. Az okostelefonnal rendelkezők egynegyede gondolja csak úgy, hogy a mobiltelefon a mobilis netezés legideálisabb eszköze, a többiek valamilyen más eszközt választanának erre a célra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X