nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy angol nyelvű falu Kínában

Peking egyik külvárosában egy csak angol nyelvű „falut” terveztek létrehozni, de a helyi önkormányzat megtagadta az engedélyeket.

nyest.hu | 2011. december 22.
|  

Az angol nyelv rendkívül népszerűnek mondható Kínában, egyes becslések szerint százmilliók tanulhatják a nyelvet. Erre a tényre alapozott az az ötlet, ami egy európai stílusú falut akart létrehozni Peking egyik külvárosában. A bizonyos szempontból Disneylandet utánzó faluban csak angolul lehetett volna beszélni. A faluba belépő látogatók „turista vízumot” kaptak volna, és a kizárólagos angol nyelvhasználat megszegéséért büntetőpontokat jártak volna. Mindez jelenleg már csak „volna”, mert a helyi önkormányzat elutasította a szükséges engedélyek megadását.

A szakértők véleménye erősen eltér az üggyel kapcsolatban. Egyesek idegenimádatról beszélnek, kínaiak elleni diszkriminációról és gyarmati időkre emlékeztető nyelvi tiltásokról. Mások szerint csak egy üzleti ötletről van szó, amelynek részeként az angol nyelv egyszerűen turistavonzerő lett volna. Bárhogy is legyen, az semmiképp sem valószínű, hogy az angol nyelvű falu megoldást – vagy akárcsak alternatívát – tudott volna jelenteni a nyelvtanulásra.

Forrás

Hszinhua: Beijing's controversial "English-language town" abandoned

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X