nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Budapest reméli, hogy a szlovák nyelvtörvény módosítása folytatódni fog

A nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint a magyar fél örül, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény módosításával lezárult a folyamat egyik szakasza; azt reméli, hogy ez a folyamat folytatódni fog, és a jogszabályból kikerülhetnek a pénzbüntetések, s a kisebbségek anyanyelvhasználatával kapcsolatban megszűnhet a félelem légköre Szlovákiában.

MTI | 2011. február 2.
|  

Répás Zsuzsanna szerdán Pozsonyban, a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság ülésének szünetében nyilatkozott újságíróknak azzal összefüggésben, hogy a pozsonyi parlament aznap felülvizsgálta az államfő vétóját, és újra megszavazta a nyelvtörvény módosítását.

Szerinte Budapestnek a módosítás után is vannak „fenntartásai” a szlovák jogszabállyal szemben. „Továbbra is vannak benne olyan passzusok, amelyek nem felelnek meg a Velencei Bizottság és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa ajánlásainak” – mutatott rá a vegyes bizottság magyar társelnöke. Leszögezte: a mai helyzet továbbra is rosszabb, mint amilyen 2006-ban volt, mert a törvényben bennmaradt a büntetések lehetősége.

„Mi azt szeretnénk, ha ezek kikerülnének a törvényből, a kisebbségi anyanyelvhasználat terén megszűnne a félelem légköre Szlovákiában, s visszaállna az egyensúly az államnyelvtörvény és a kisebbségi hivatali nyelvhasználat között” – húzta alá Répás Zsuzsanna.

Miroslav Mojzita nagykövet, a vegyes bizottság szlovák társelnöke szerint röviden szóba került a kettős állampolgárság témája, konkrétan az a miniszterelnöki felvetés, hogy Szlovákia és Magyarország kétoldalú megállapodást kötnének ez ügyben.

„Tárgyalni erről nem tárgyaltunk, mert először azt kell eldönteni, hogy melyik vegyes bizottság fog foglalkozni ezzel a témával” – jegyezte meg Mojzita. Répás Zsuzsanna azt hangsúlyozta, hogy ha a döntés a kisebbségi vegyes bizottságra esik, ő kész bármikor tárgyalóasztalhoz ülni.

Az új magyar és a szlovák kormány tavalyi megalakulása után most találkozott első ízben a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság. Mindkét fél állítása szerint a tárgyalások nyitott és konstruktív légkörben folytak.

„Kapcsolatainkban meghatározó lett az együttműködés, s ez reményt ad a még fennálló problémák megoldására” – jegyezte meg Répás Zsuzsanna.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X