nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Botrány a francia felsőoktatásban

Az egyetem névvel való visszaélés miatt feljelentést tett Genevieve Fioraso francia oktatási miniszter egy portugál magánegyetem ellen, amely a dél-franciaországi Toulonban költségtérítéses fogorvosi, logopédusi és gyógyszerészképzést indított, miközben az állami felsőoktatásban ingyenes az orvosképzés – adta hírül csütörtökön a France Info hírrádió.

MTI | 2012. december 15.
|  

A Fernando Pessoa Egyetem (UFP) az első nem állami intézmény, amely orvosképzést indított Franciaországban. A portói székhelyű egyetem az európai szabályozásnak megfelelően nyitotta meg novemberben touloni intézményét, ahol az Európai Unió valamennyi tagállamában elfogadott diplomákat kínál.

A francia kormány azt kifogásolja, hogy ezzel megkerülhetővé válik az a szabályozás, amely szerint az ország igényeinek megfelelően az oktatási tárca határozza meg a különböző orvosképzésekben tanulók keretszámát. A tárca álláspontja szerint a portugál intézmény kihasználja azt a helyzetet, hogy az ingyenes állami oktatásban limitált helyekre csak felvételi vizsgával lehet bejutni, s az onnan kiszorulóknak kínál drága képzési lehetőséget.

Az oktatási minisztériumot november végén kereste meg az egyik legjelentősebb diákszervezet, a Fage, amely felháborítónak tartja a magánegyetem képzésének költségét. Az éves tandíj egyes szakokon elérheti a 9500 eurót. Ez egyrészt a diákok szerint a „felsőoktatás demokratizálásának elvével ellentétes”, másrészt olyan konkurenciát teremt, amellyel „megkerülhetővé válik a szelekciónak az a francia gyakorlata, amely nagyon nehéz az elsőéves francia diákok számára”. Az első év végén az állami rendszerben ugyanis rostálják az orvostanhallgatókat.

Bruno Ravaz, az UFP alelnöke egyelőre nem tud a feljelentésről, de kijelentette: készek alkalmazkodni a francia helyzethez, azaz nem egyetemnek, hanem intézetnek nevezni a touloni létesítményüket, amennyiben a tárca ezt kéri tőlük. Szerinte azonban az oktatási minisztérium „ósdi csatát” folytat az elnevezésről, hiszen felmerülhet a kérdés: az egyetem kifejezést szigorúan szabályozó 1880-ban elfogadott törvény – amelyre a tárca hivatkozik – nem ütközik-e az alkotmányba, s megfelel-e az azóta Franciaország által is aláírt nemzetközi egyezményeknek.

Az egyetem vezetősége szerint ha bíróság elé kerül az ügy, akkor diszkriminációról lehet beszélni. Franciaországban ugyanis az egyetem nevet ma már nem kizárólag a klasszikus értelemben vett egyetemek használják, hanem például az ismertterjesztő tanfolyamokat tartó úgynevezett népegyetemek (université populaire) vagy szabadidős egyetemek (université de temps libre) is, ahol nincsenek keretszámok, és fizetni kell a képzésért.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X