nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Târgu Mureș
Bojkottálják az önkormányzati testület üléseit

14 éve hozott határozatot a marosvásárhelyi önkormányzat a kétnyelvű utcanévtáblákról, de ennek azóta sem sikerült érvényt szerezni.

MTI | 2015. május 2.
|  

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi önkormányzati képviselői bejelentették, hogy mindaddig bojkottálják az önkormányzati testület üléseit, amíg nem rendeződik a kétnyelvű utcanévtáblák ügye – közölte szerdán a Népújság című Maros megyei napilap. A lap idézte Peti Andrást, a város RMDSZ-es alpolgármesterét, aki szerint a bojkott a csütörtöki tanácsüléstől kezdődik, és addig tart, „amíg elfogadható és végleges megoldást nem kínál az önkormányzat a kétnyelvű utcanévtáblák kérdésében”.

Peti András felidézte, hogy 14 éve hozott határozatot a marosvásárhelyi önkormányzat a kétnyelvű utcanévtáblákról. Azóta két választási ciklusban is többségben volt az RMDSZ a városi önkormányzatban, és két RMDSZ-es alpolgármestere is volt a városnak, mégsem sikerült érvényt szerezni a határozatnak. A kétnyelvű utcanévtáblák ügye azóta éleződött ki Marosvásárhelyen, hogy a polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség megbírságolt két önkéntest, akik a Civil Elkötelezettség Mozgalom megbízásából helyeztek ki kétnyelvű utcanévtáblákat a városban, és múlt héten 30 ezer és 50 ezer lej (2,1 millió és 3,5 millió forint) közötti bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik nem távolítják el 48 órán belül házuk faláról a kétnyelvű táblát. A fenyegetés hatására a civilek által kihelyezett 80 tábla mintegy felét levették az ingatlantulajdonosok.

Kétnyelvű utcanévtábla Marosvásrhelyen
Kétnyelvű utcanévtábla Marosvásrhelyen
(Forrás: Wikimedia Commons / Kulja)

A Népújság idézte Borbély Lászlót, az RMDSZ marosvásárhelyi parlamenti képviselőjét, aki keddi parlamenti interpellációjában arra figyelmeztetett, hogy a polgármesternek alárendelt rendőrparancsnok azokat bünteti, akik pótolni próbálták a polgármester mulasztását, ezért a jogtalan büntetések elleni azonnali fellépésre, szankciókra van szükség. A román parlament külügyi bizottságának elnöki tisztségét is betöltő képviselő arra figyelmeztetett, hogy Romániának másfél évvel ezelőtt kellett volna elküldenie jelentését a kisebbségi és regionális nyelvek chartájának alkalmazásáról, de mivel a vállalt kötelezettségeit hiányosan vagy egyáltalán nem teljesítette, a dokumentum elkészítése késik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X