nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvjogi csiki-csuki: elöl vagy hátul?
Bírósághoz fordult Kovászna megye alprefektusa a városháza épületén lévő felirat miatt

A közigazgatási bírósághoz fordult Valentin Ionascu, Kovászna megye alprefektusa, a kormány megyei képviselőjének helyettese, mert úgy véli, hogy törvénytelen a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal bejáratánál található tábla, amelyen első helyen szerepel az intézmény magyar megnevezése – írta hétfői számában a kolozsvári Krónika.

MTI | 2012. január 16.
|  

Ionascu a Sepsi Rádiónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a Kovászna megye – Sepsiszentgyörgy municípium – Polgármesteri Hivatal feliratot először román nyelven kellett volna feltüntetni a táblán, emiatt a prefektúra előbb felszólítást küldött a megyeszékhelyi önkormányzatnak, hogy tartsák be a nyelvhasználatra vonatkozó törvényes előírásokat, s csak azt követően fordult a bírósághoz. Rámutatott: az érvényes jogszabályok alapján először az állam nyelvén, tehát románul kell feliratozni, majd csak azután szerepelhet a kisebbségek nyelvén megfogalmazott felirat a táblákon.

A Krónika emlékeztet: a magyarellenes kirohanásairól ismert Ionascu tavaly arra szólította fel a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy hivatalos leveleinek fejlécében ne használja a magyar nyelvet. Később a háromszéki magáncégekhez intézett levelében egy jogszabályra hivatkozva azt kérte, hogy köztéri reklámtábláikon kötelező módon használják a román nyelvet.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere korábban elmondta, az alprefektus és a kormányhivatal jogászai folyamatosan rosszindulatúan félremagyarázzák a törvényeket, és állandó hadjáratot folytatnak a magyar feliratok ellen.

Bírósághoz fordult Kovászna megye alprefektusa a városháza épületén lévő felirat miatt
Bírósághoz fordult Kovászna megye alprefektusa a városháza épületén lévő felirat miatt
(Forrás: MTI / Henning János)
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X