nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az RMDSZ magyar nyelvű reklámfeliratai miatt bírságol a kolozsvári polgármesteri hivatal

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) magyar nyelvű reklámfeliratai miatt bírságol a kolozsvári polgármesteri hivatal – adta hírül kedden a romániai magyar sajtó, amely beszámolt arról is, hogy a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (Kifor) a hétvégén flashmobot (villámcsődületet) szervezett a kincses városban az utóbbi hetek magyarellenes megnyilvánulásai miatt.

MTI | 2011. június 15.
|  

Az Új Magyar Szó, a Krónika és a Szabadság beszámolt arról, hogy a polgármesteri hivatal pénzbírsággal sújtotta azt a reklámcéget, amely az RMDSZ-szel kötött szerződést a szövetség által lebonyolított Erdélyi Konzultáció nevű országos kampány óriáspannókon (hirdetőtáblákon) való népszerűsítése érdekében. Kolozsváron két ilyen óriáspannót helyeztek el.

A polgármesteri hivatal szóvivője szerint a pannókat törvénytelen helyre állították ki, majd egy törvényre hivatkozott, amely szerint tilos csak idegen nyelvű feliratot tartalmazó feliratokat elhelyezni.

A kolozsvári magyar közösség sértőnek érzi az utóbbi hetek magyarellenes megnyilvánulásait, amelyeknek sokak szerint Sorin Apostu polgármester is teret enged. A kincses városban a hétvégén két akcióval is tiltakoztak ez ellen. Szombaton a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztójának ünnepélyességét zavarta meg az a mintegy negyven fiatal, akik a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) által meghirdetett villámcsődületben hívták fel az eseményen részt vevő meghívottak figyelmét a polgármesteri hivatal magyarellenes tetteire. Vasárnap reggelre pedig ismeretlen személyek többtucatnyi plakáttal ragasztották tele Kolozsvár belvárosának épületeit. A plakáton Sorin Apostu jelenlegi és a nacionalizmusáról hírhedt Gheorghe Funar volt polgármester látható.

A flashmobon résztvevők többek között az ellen tiltakoztak, hogy a város bejárataitól három hete eltávolították az RMDSZ-frakció által kihelyezett „Üdvözöljük Kolozsváron!” feliratú ötnyelvű táblákat. Azt is sérelmezték, hogy a polgármesteri hivatal újra elhelyezte a Mátyás-szoborcsoport talapzatánál a Iorga-idézetet tartalmazó táblát a polgármester „eleinte hallgatólagos, majd nyílt támogatásával”. A tiltakozók azt is sérelmezték, hogy a városnapok idején a nemrég felújított emlékművet a városi rendőrök szeme láttára kilátóként, játszótérként használta a lakosság.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára közleményében felteszi a kérdést: „Mit tett a polgármesteri hivatal, illetve a város polgármestere a Mátyás-szobor elé bizonyítottan törvénytelenül elhelyezett Iorga-tábla eltávolítása érdekében? Miért huny szemet az egyértelmű törvénytelenség fölött? A város határában elhelyezett számtalan, kizárólag angol nyelvű hirdetés miért nem szúrja a hivatalosságok szemét? Ezekért miért nem aggódik senki?”. Az RMDSZ főtitkára arra kéri Sorin Apostut, hogy „ne pufogtassa üres szlogenként a multikulturalitás fogalmát, hiszen egyértelmű, hogy nehezen tud beilleszkedni egy többkultúrájú közösségbe”.

Egyébként egyelőre nem látszik rendeződni a Mátyás-szobor előtti tábla ügye. Azt néhány héttel ezelőtt helyezték el az emlékmű előtti füves részen. A Nicolae Iorga román történésztől származó idézetet tartalmazza: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult”.

Először 1932-ben került fel a szoborra ez az idézet, amelyet 1940-ben Észak-Erdélynek Magyarországhoz kerülése után eltávolítottak, majd Gheorghe Funar nacionalista volt kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára 1992-ben. A szoborcsoport felújítása során eltávolították a táblát. A most ismét elhelyezett tábla nem azonos a Funar-félével, de ugyanezt a Iorga-idézetet tartalmazza.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X