nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bevezethetik a kötelező újszülöttkori hallásvizsgálatot

Az új cochleáris hallásjavító implantátum műtéti ideje jelentősen csökkent, húsz évig biztosítja viselőjének a hallás élményét.

MTI | 2014. július 12.
|  

Először ültették be Magyarországon egy műtéti folyamatban egyszerre mindkét fülbe a jelenleg elérhető legvékonyabb cochleáris hallásjavító implantátumot. A műtétet Rovó László végezte el egy tizenhat hónapos kisgyermeken csütörtök reggel a Szegedi Tudományegyetemen, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán. A műtét alig két órát vett igénybe, annak eredményeként a kisfiúnak minden esélye meglesz arra, hogy hallása ugyanolyan minőségű legyen, mint az ép hallóké. Hamarosan megtanulhat beszélni, és iskolás korára megszűnhetnek a kezdeti kommunikációs különbségek közte és kortársai között.

Az eljárás során az implantátumot beültetik a fejbőr alá, és az ahhoz kapcsolódó elektródát bevezetik a középfülbe. A rendszerhez kapcsolódik egy külső egység. A mikrofon fogja az ingereket, amelyeket a processzor elektromos jelekké alakít, majd a tekercsen keresztül kommunikál a beültetett implantátummal. Az implantátum végén levő elektródát elektromos jelekkel meghajtja, és az elektromos kisülések a kapcsolódó ideghez elérve hallást generálnak, így létre jön a halló inger. A legjobb eredmények elérése érdekében kétéves kor előtt célszerű elvégezni a beültetést, ezáltal nagyobb lehetőség nyílik a nyelvi képességek kifejlődésére. Az idő kulcsfontosságú tényező.

Rovó László professzor a műtétet követő sajtótájékoztatón nagy előrelépésnek nevezte, hogy az elmúlt években a kormány és az egészségügyi államtitkárság felismerte a cochleáris implantáció fontosságát, aminek köszönhetően az utóbbi két évben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) biztosította a világszínvonalú és minőségű, időben történő ellátás lehetőségét.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, aki a helyszínen nyomon követte a műtétet, a sajtótájékoztatón a csecsemőkori objektív hallásvizsgálat fontosságát hangsúlyozta. Elmondta: javasolni fogja, hogy vezessék be a kötelező újszülöttkori objektív hallásvizsgálatot. Fontosnak nevezte, hogy minden újszülöttosztályon legyen lehetőség ennek a vizsgálatnak az elvégzésére, az eszközök beszerzésére, amit az OEP finanszíroz. Az implantátumok beültetését szintén az OEP finanszírozza.

Bevezethetik a kötelező újszülöttkori hallásvizsgálatot
Forrás: MTI / Kelemen György Gergely

Az államtitkár elmondta: az elmúlt két évben négyszeresére nőtt a támogatási összeg, jelenleg meghaladja az egymilliárd forintot. „Ma Magyarországon nincs olyan újszülött, akinek ilyen beavatkozásra van szüksége és az OEP nem tudja finanszírozni a műtétet”- tette hozzá. Az eddigi hazai műtétek során elsősorban az egyoldali ellátás valósult meg, mivel a korábbi típusú implantátumok darabonkénti beültetése átlagosan három órát vett igénybe. A műtétet a nagy megterhelés miatt kisgyermekeken nehéz volt elvégezni.

Terman Tibor, a Cochlear Nucleus Portfolio implantátum szakértője elmondta: a most beültetett implantátum két hete jelent meg a piacon. Annyira vékony, hogy a műtéti idő és a terhelés jelentősen csökkent. A beépített szerkezet húsz évig biztosítja viselőjének a hallás élményét. A műszer a pacemakerekhez hasonlóan akkumulátorról működik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X