nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mesterséges idegsejtek: az új jövő

Rengetegen szenvednek a sejtek rossz kommunikációjából származó betegségekben, pl. süketségben. Rajtuk segíthet egy új orvosi felfedezés.

nyest.hu | 2009. augusztus 5.
|  

Az idegsejtek megfelelő kommunikációja az emberi egészség egyik kulcsa. Sérülése rontja a sejtek közötti kapcsolatot és az információátvitelt. Számos idegi alapú betegség, pl. a hallászavarok vagy a Parkinson-kór is ennek számlájára írható.

Két svéd egyetem, a Karolinska Institutet és a Linköpingi Egyetem kutatói összefogtak, és megvizsgálták az idegsejtek kommunikációját. Sőt, egy forradalmi újítással is előrukkoltak – számolt be róla az ec.europa.eu weboldal.

A tudósok korábban már kísérleteztek az idegrendszernek az elektromossághoz hasonló stimulálásával, egy elektróda segítségével. A hallássegítő cochleáris implantátumok például pontosan ezen az elven működnek. A svéd tudósok azonban rájöttek, hogy az elektromos stimulálás nemcsak a kívánt idegsejtekre, hanem az adott területen lévő valamennyi sejttípusra hatással van, mivel az elektróda nem tud köztük különbséget tenni. Ez pedig számos problémát okoz.

A kutatók így újfajta átviteli elektródát fejlesztettek ki. Az eszköz újdonsága egy, az áramot vezető műanyag elem, amely csak azokat a neurotranszmittereket bocsátja ki, amelyek az aggyal történő kommunikációért felelősek.

Az új elektróda in vitro (laboratóriumi) és in vivo (élő szervezetben) körülmények között is képes a neurotranszmitterek pontos kibocsátására. Eközben pedig gyakorlatilag mesterséges szinapszisként funkcionál. Az eszköz minél jobb működéséhez a neurotranszmitterek pontos dózisának meghatározására van szükség, de jelenlegi állapotában is csak minimális fizikai zavart okoz.

A következő lépés az elektróda beültetésének megoldása. Mivel minden beteg és minden idegrendszer egyedi, az eszközt a lehető legrugalmasabban kell kidolgozni.

A frissen felfedezett módszer kiváló lehet elsősorban a hallássérültek,illetve az epilepsziások, Parkinson-kórosok és egyéb, idegrendszeri betegségben szenvedők problémáinak enyhítésére és életminőségének javítására.

Információ
X