nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rovásírásos Bibliát kapott a pápa

Egyedi, díszkötéses példányt ajándékozott az újszövetségi Szentírás rovásírásos változatából XVI. Benedek pápának szerdán a Rovás Alapítvány Vatikánba látogató küldöttsége – közölte a szolnoki székhelyű szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.

MTI | 2012. február 17.
|  

Sípos László tájékoztatása szerint az alapítvány munkatársai Győriványi Gábor vatikáni magyar nagykövet kíséretében vettek részt a katolikus egyházfő szerdai általános audienciáján. Itt adták át a pápának a székely-magyar rovással készült, díszkötéses Újszövetséget, amelyet kifejezetten erre az alkalomra, egyetlen példányban készített el a Gyomai Kner Nyomda.

Az ajándék megtekintésekor az egyházfő kérdésére Sípos László elmondta, hogy „a magyarság ősi írása ma is létezik, megbecsülése és használata erősödőben van”. A küldöttség tagjai tájékoztatták XVI. Benedeket, hogy az alapítvány célja a székely-magyar rovásírás kutatása mellett a korszerű mindennapi használat elősegítése, amelyben az oktatás, a szabványosítás, a technikai fejlesztés és a könyvkiadás is fontos szerepet játszik.

A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Sípos László az Újszövetség rováskiadását „fontos nemzeti kultúrdiplomáciai állomásnak” nevezte „az alapítvány által létrehozott rovásos könyvkiadás folyamatában”. Emlékeztetett: az újszövetségi Szentírás székely-magyar rovásos változata a Neovulgáta alapján, a nyelvében megújított Káldi-féle szentírásfordításon alapul. A kötet 2011 karácsonyán, a Rovás Alapítvány és a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat közös kiadásában látott napvilágot.

A Rovás Alapítványt – a honlapjukon található információk szerint – 2009. július 1-jén vette közhasznúsági nyilvántartásba vette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság. Alapító okiratuk szerint céljuk egyebek mellett a történelmi rovásírás rendszereinek hazai és nemzetközi kutatása, a rovásírást tartalmazó leletek felkutatása és rendszerezése, valamint a rovásírásról szóló tudományos ismeretterjesztés szervezése és elősegítése.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. február 17. 13:20

Eszembe jutott ennek révén, hogy annak idején (már nem emlékszem melyik pápa) Klekl József muravidéki politikustól és paptól kapott egy példányt a Marijin list díszkiadásából. A Marijin list az 20. század első felében a vidék katolikus havilapja volt 1941-es betiltásáig és vend nyelven íródott. Az átadás is valamikor a harmincas években lehetett. Alighanem ma is ott őrizhetik a Vatikánban.

Információ
X