nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Trollok a pályán
Bérkommentelés főállásban

Egy idő után a magunk számára sem vicces ontani magunkból a hülyeséget. Napi 12 órában akkor is gyötrelemmé válik, ha jól megfizetik. Hobbinak attól még népszerű lehet.

Fejes László | 2014. december 9.
|  

Az anonim kommentelés kérdése Bede Márton cikkének köszönhetően ismét heves vitákat váltott ki. Bede utal arra is, hogy

A szólásszabadság egyik élharcosa, az NSA- és a Wikileaks-ügyeket robbantó Guardian pedig elég kétségbeesetten vallotta be, hogy hiába alkalmazza moderátorok tömkelegét, ezek egyre nehezebben tudják kezelni a nyilvánvalóan Moszkvából irányított és pénzelt trollok áradatát.

Sokan talán úgy képzelik, hogy a putyini politikát támogató Nasi (Mieink) ifjúsági szervezet (becenevén Putyinjugend) önkéntesei ontják magukból a hülyeséget szabadidejükben, esetleg bérkommentelők tolják home office-ból a Kreml propagandaszövegeit. A Helsingin Sanomat cikke szerint azonban jóval többről van szó. Mint arról egy korábban Putyin-párti fiatal beszámol, Szentpétervárott a a Szavuskin utcában van egy négyszintes épület, melynek elhúzott függönyei mögött napi 12 órában keményen dolgoznak a trollok. Átlagemberekről van szó, akiknek az a feladatuk, hogy a neten folyamatosan dicsőítsék Putyint és Oroszországot, gyalázzák Ukrajnát, és arra célozgassanak, hogy az ukrán válság kirobbanásában az Egyesült Államok a főbűnös. Elmondása szerint a munka azok számára is igen megterhelő, akik valóban támogatják Putyint.

A trollok különböző híreket kommentelnek, az a feladatuk, hogy az olvasókat befolyásolják, és elérjék, hogy azok „helyesen” értelmezzék a híreket. Külön osztályok foglalkoznak a közösségi portálokkal, a hírközlő szervekkel, a blogokkal stb. A trollok által látogatott honlapok száma 30-40 lehet, különös figyelmet szentelnek az ellenzéki Eho Moszkvi rádió és a Novaja Gazeta című napilap honlapjának.

Bérkommentelés főállásban
Forrás: Wikimedia Commons / JNL / Free Art

Az Anonymous hackercsoport által megszerzett mailek, hangfelvételek és könyvelési adatok alapján fel lehet becsülni a trollközpont méretét és a rá fordított összeget – az adatokat a Kuznyecovhoz hasonló névtelen informátorok is megerősítik. Az információk szerint a trollok a pétervári bérszinthez képest igen jól meg vannak fizetve, havi kétszázezer forintnak megfelelő összeget kapnak kézhez.

A központban nem csupán trollkodással foglalkoznak. Egy csoport például ukránként feltüntetett weboldalak gyártásán dolgozik. Az épületben működik a Fan hírügynökség is, tulajdonosának Harkivban ukránnak álcázott hírügynöksége is van. A kiadó adja ki a Nyevszkije Novosztyi (Névai Hírek) című lapot, mely a pétervári önkormányzatot dicséri és az ellenzéket gyalázza. A fő feladatuk volt, hogy adatokat gyűjtsenek: kit lehet megvásárolni, és kit nem; kit választanának a választók. Kuznyecov a szavazatok meghamisítását, a választási csalást „a választási eredmények javításának” nevezi.

Bérkommentelés főállásban
Forrás: Wikimedia Commons / Betsythedevine / GNU-FDL 1.2

Persze nem szeretnénk azt állítani, hogy minden troll bérkommentelő. Vannak, akik önszántukból, szabadidejüket nem sajnálva trollkodnak. Név nélkül ezt sokkal gátlástalanabbul teszik, hiszen így a neten tanúsított magatartásuk nem hat vissza hétköznapi életükre. Nem véletlenül merül fel újra és újra az anonim kommentelés betiltásának lehetősége. Ez persze technikailag nehezen kivitelezhető (személyi igazolvánnyal kelljen regisztrálni a szerkesztőségben?). Ugyanakkor nem igaz az, hogy a szólásszabadságot korlátozná.

A szólásszabadság azt jelenti, hogy valaki szabadon kifejtheti a véleményét. Ez azonban nem jelenti, hogy bárki bármikor előadhatja, hogy mit gondol. Nemcsak templomban, színházban, moziban, de egy étteremben sem állunk fel, és kezdjük ismertetni nézeteinket. Az ilyen helyeken hangoskodókat eltávolítják – a nem megfelelően viselkedők a stadionokba sem tehetik be a lábukat, de ezt sem tekintjük a szabadság korlátozásának. Az ilyen esetek mások szabadságának védelmében történnek. Egy-egy kitiltás pedig figyelmeztetés a többiek számára: ők is így járhatnak, ha nem tartják be a viselkedési szabályokat.

Úgy tűnik, a fizetett és önkéntes trollkodás ellen egyelőre nincs megoldás. A kialakult helyzetben azonban nem lennénk meglepve, ha hamarosan valaki előállna azzal a megoldással, mely áthidalja a jelenlegi műszaki problémákat. Nem árt erre lélekben felkészülni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
9 Naspolya 2014. december 9. 22:38

Én fenntartással kezelek sok forrást, és sokszor a kommenteket elolvasva teljesedik csak ki számomra valami igazsághoz közelebb álló dolog.

Például a netes sajtó ír egy rendezvényről, hogy ez meg ez történt (vagy akár valami botrányról is írhatnak). Aztán jön a komment szekcióba pár bennfentesebb ember, aki ténylegesen ott is volt, átélte az eseményeket és lehet hogy teljesen más véleményen lesz, vagy kiderül, hogy tök máshogy történt ez-az, mint ahogy a média ecsetelte.

Sajna primitív és teljesen laikus kommentelők mindig vannak, de egy normális embernek tudnia kell ezeket szűrnie.

8 huncsambo 2014. december 9. 19:55

@arafuraferi: te majom.

mit nem értesz azon, h a kínai demokrácia is pont így működik? köznépnek pofa be, csippet a bőre alá, aztán mehet dolgozni a birka.

tudom, h ÁVÓ-t szeretnél, de akkor is bűncselekmény a fasizmus.

7 Untermensch4 2014. december 9. 19:00

@odinn: "Én eddig sem értettem, hogy egy híroldalon miért kellene kommentelni"

több kattintás = több pénz

viszonylag sok dolognál érdekes dolgokat tudhatsz meg ha a "kinek az érdeke" megközelítést pénzügyi érdekként is veszed...

@Krizsa: "Mit tudsz változtatni? Egyelőre csak annyit, hogy mindezt felfogod"

én néha kampányszerűen próbálom a "sorok között olvasás"-ra való késztetést terjeszteni

6 Krizsa 2014. december 9. 15:20

@menasagh: Pontosan. Csináljunk egy kis propagandát az Index.hu -nak:-))): forum.index.hu/Article/showArticle?t=9216153

Ezt a topikot én nyitottam. 49 "hozzászólás" az egész, de legtöbbje csak fél-egy sor. Nézd meg, hogyan védekezik a kereskedelmi érdek, és hogyan szanálja az Index azt a tiltakozást, hogy az árak: 999.99 -szerűek. És ezzel a fogyasztót megalázva, tökhülyének nézik. Itt Izraelben is (habár 2O14 január óta ezt részben, vagyis ilyen nyíltan, itt már betiltották),

...de Magyaroszágon még a tényt is pofátlanul letagadják a bértollnokok. Az "ítélőszék", vagyis a moderátor segítségével. Az okot, egy magatartástudományi elmélet ("A Túlélés Elve") ismertetését pedig a topikot máshova áthurcolva - amiről először nem tudtam - majd amikor megtaláltam, ott is ellehetetlenítve... természetesen otthagytam az egészet. Azóta is úgy maradt.

5 menasagh 2014. december 9. 14:46

@odinn:

A helyzet az, hogy a hír ma már nem hír, hanem egy jól átdolgozott propaganda...és azt lehet vitatni.

4 Krizsa 2014. december 9. 14:14

@odinn: Egyáltalán nem bántani akarlak, dehát úgyis csak nickneved van: Te a NAIVITÁS oldaláról kérdezel.

A valódi kérdés az, hogyan lehetne másképp? Hiszen ez a természetes, vagyis az volna furcsa, ha nem így volna.

Hiszen mindenhol minden eszközt megragad a "potentát" (bárki / bármi, aminek pénze, kommunik. eszköze, vagyis hatalma van) arra, hogy befolyásolja a tömegeket. Akár arra is, hogy teljesen "elvarázsolja" - hogy kifejezetten a saját érdekeik ellen sorakoztassa fel őket. A különböző oldlakon ma már 9O, sőt 1oo% a bérkommentelés. Az ellenvélemények is szervezettek, a hülyéskedések is, a mű-veszekedések is, a beugratások, habár legtöbb helyen régen nincs is kit beugratni. Fölül van a "tudományos" hír (persze az is idézőjeles), alatta meg a birkák irányítása folyik.

És akkor mit lehet tenni? Először is megérteni, hogy a helyzetünk mégis jobb, mint 5O-1OO évvel ezelőtt. Mert ma már nem könnyű, legalábbis nem tízezrével lepuffantani bárkit. Utána azt kell megérteni, hogy ma is megvezetnek, kifosztanak, hülyét csinálnak belőled - de most úgy, hogy a nagy többség még bele is egyezik.

Mit tudsz változtatni? Egyelőre csak annyit, hogy mindezt felfogod.

3 arafuraferi 2014. december 9. 14:10

@huncsambo: Kisegítelek, ha már annyira sötét vagy, hogy a diffúz ideghálózatod nem tudja kirakni a képet. A cikk két részből áll, az első része a politikai bérkommentelés működését mutatja be, és csak a második része szól rólad. Azaz nincs mit tenni, ha rendszeresen a (nem teáltalad) frissen fényezett padlóra fekteted a kábelt, mivel a portás csak a nevedet kérdezheti meg, és csak annyit tehet, ha nagyon büdös a helyzet, lezárja a szobát és legközelebb nem enged be az épületbe, ha ezt a nevet diktálod be, de ha más nevet diktász be, továbbra se leszel rákényszerítve a civilizált emberek között teljesen szokásos angol wc használatára. Azaz nem kérheti el a személyidet, hogy kapásból be tudja azonosítani, hogy ilyen furcsa szokásaid vannak. A "szabad mellékhelységhasználat jogát" nem szabad összekeverni a "bármelyik helységben mellékes elvégzésének jogával".

2 odinn 2014. december 9. 13:25

Én eddig sem értettem, hogy egy híroldalon miért kellene kommentelni. Vannak fórumok, közösségi oldalak, blogok, ahol bármit meg lehet beszélni, de egy hírt, eseményt önmagáért olvas az ember, nem azért, hogy elmondja róla, hogy "Gyurcsány a hibás/Orbán takarodj".

1 huncsambo 2014. december 9. 12:04

azzal ugye tisztában vagytok hogy ez irányított propaganda?

az anonim kommentelés ellen egy napon indított támadást a 444, a szlovák sme és most jöttetek ti.

külföldön kitalált politikai rendszer, politikai módszerek támogatása, ideértve a gyakorlatot, amibe beletartozik a távközlési kommunikáció megfigyelésének gyakorlata (lásd politikai vezetők megfigyelése, lehallgatása) és a szabad véleménynyilvánítás gyakorlatának szűkítésének, megfigyelésének, korlátozásának a támogatása ÁLLAMELLENESE BŰNCSELEKMÉNY.

a vélemény leírt formájának eltávolítására eddig is lehetőség volt, viszont a vélemény leírásának FELTÉTELEKHEZ KÖTÉSE egyenes út a politikai diktatúra létrehozásához (lásd kínai demokrácia)

Információ
X