nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Győznek a trollok?

Zelda Williams apja halálának másnapján kénytelen volt megszüntet Twitter-fiókját, mert olyan agresszív trolltámadások érték. Jó út-e a menekülés? Tehetünk-e mást a trollok ellen? Lehetséges, hogy a céltalan destruktőrök állnak nyerésre a neten?

nyest.hu | 2014. augusztus 27.
|  

A trollok nyerésre állnak! – Ezt a közelmúlt internetes eseményei újra megerősítették. Ha a közösségi oldalak, az online média működtetői vagy akár a kormányzatok nem tesznek sürgősen valamit, a digitális világ nem szabadulhat meg egykönnyen az online bajkeverőktől. A The New York Times közölt nemrégiben érdekes cikket a témában a Robin Williams öngyilkossága kapcsán a lányát ért trolltámadások apropóján.

Nincs bevett védekezési mód az egyre szélesebb körben terjedő trolltámadások ellen – állítják az online gátlástalanság kutatói. Ugyan nem határozható meg pontosan, hogy mi is számít trollkodásnak, azt azonban lehet állítani, hogy az ilyen civilizálatlan online viselkedés áldozatainak száma nő. „Mindaddig, amíg az internetes gazdaság a kattintások számán alapul, a trollok, ha nem is győznek, de biztosan jelen lesznek” – mondja Whitney Phillips, a Humboldt State University munkatársa, akinek az online viselkedésről hamarosan könyve is meg fog jelenni. „Minél gyorsabban pörög az online média, annál több troll talál magának helyet, ahol meg tudja vetni a lábát. Tökéletesen ki tudják használni azt, ahogyan a média terjed manapság” – mondja a kutató.

Kik számítanak trollnak? – Erre nincs egyértelmű definíció; azok a felhasználók tekinthetők annak, akik sokszor névtelenül, gyakran csoportokba verődve provokatív kommenteket tesznek közzé a közösségi oldalakon, a Facebookon, a Twitteren, illetve az online média lapjain kifejezetten destruktív célzattal. A fogalmat azért is nehéz pontosan meghatározni, mert a trollok a sötétben bujkálnak: nem tiszták a szándékaik, nem világos mit akarnak elérni. Az utóbbi időben gyűjtőfogalommá vált a troll; így azokra is alkalmazható, akik különböző manipulált, provokatív vizuális tartalmakat tesznek közzé. Így mondható, hogy a nemrégiben öngyilkosságot elkövetett Robin Williams lánya, Zelda Williams is trollok áldozata lett a Twitteren.

A közösségi média elterjedése óta teljesen megszűnt a határ a celebvilág, a szórakoztatóipar világa és az azt fogyasztók, illetve azt kritizálók között. A trollkodás így egy szélesebb értelmet, és szélesebb közönséget is nyert. Kutatók szerint a trollok egyik célja éppen az, hogy más trollokat ingereljenek. Ez pedig rámutat a trollokkal folytatott küzdelem egyik legfontosabb nehézségé: ha fölhívjuk a figyelmet a trollkodásra, azzal csak olajat öntünk a tűzre, további trollkodást provokálunk csak.

Robin Williams autogramot oszt
Robin Williams autogramot oszt
(Forrás: Wikimedia Commons)

Zelda Williams apja halála után nem sokkal kénytelen volt elmenekülni a Twitterről, mert olyan mértékű trolltámadás érte. „Az ilyen esetek pedig azt igazolják a felhasználók számára, hogy a trolloknak igenis hatásuk, befolyásuk van a hírességek egyébként zártnak, megközelíthetetlennek és tökéletesnek vélt világára” – hívja fel a figyelmet Claire Hardaker, az angliai Lancaster University  nyelvésze, akinek az egyik kutatási területe éppen a trollkodás.

Mivel tudták a trollok kikészíteni Zelda Williamst? – Nem sokkal azután, hogy apja öngyilkosságának híre napvilágot látott, hamisított képeket tettek közzé a Twitteren, amelyen Robin Williams volt látható sebekkel a nyakán. A képhez ezt a feliratot fűzték hozzá: „Nézd, mit tett magával miattad”. Zelda Williams először próbálta fölvenni a kesztyűt a trollokkal, de hamarosan belátta, hogy nincs esélye. Utolsó Twitter-üzenetében azt közli, hogy megszünteti a hozzáférését a mikroblogon:

Győznek a trollok?
Forrás: Twitter

Történt mindez gyakorlatilag 24 órán belül. De nem ritka az az eset sem, hogy egy blogon vagy akár egy olyan portálon, mint a nyest, a szerkesztők kénytelenek törölni bizonyos agresszív, minősíthetetlen kommenteket. – Lehetőleg minél előbb, mielőtt a trollok nagyon odaszoknának. Azt kell látnunk, hogy ahogyan az életünk részévé válik az internet – itt dolgozunk, itt kapcsolódunk ki, itt élünk közösségi életet, itt informálódunk –, úgy a valós világ fenyegetései megjelennek a digitális térben: a nemi erőszak, a halál, a zsarolás stb. Az online világ elől azonban nehezen tudunk teljesen elmenekülni. Ezért mind nagyobb szerepük van az online védelmet biztosító szolgáltatásoknak. Ezeket érdemes tudatosan igénybe is venni: a közösségi oldalak lehetőséget biztosítanak arra, hogy a sértő, agresszív, uszító tartalmakat közzé tevőket jelentsük az oldal működtetőinek.

 

Győznek a trollok?
Forrás: Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5

Az oldalak más módokon is igyekeznek fölvenni a harcot a trollok ellen. Mind kevesebb helyen lehet anonim módon kommentelni. A gyanús felhasználók hozzáférését időlegesen vagy akár véglegesen meg lehet szüntetni stb. Radikális megoldásként pedig teljesen be is lehet szüntetni a kommentelést. Ezzel együtt azonban korlátozzuk a normál felhasználókat is abban, hogy kifejezhessék saját véleményüket. A trollok elhallgattatása persze nem jelenthet megoldást azokra a társadalmi és pszichológiai problémákra, melyek a troll viselkedés hátterében állnak. Ha a kommentelés lehetőségét megszüntetjük, a trollok majd találnak más módot arra, hogy érvényesülhessenek. A trollkodás ugyanis csak a tünete sokkal mélyebb és nagyobb problémáknak.

Forrás

Web Trolls Winning as Incivility Increases

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X