nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tudományos ismeretterjesztés online
A trollok győznek?

Egy felmérésben arra keresték a választ az online kommunikáció kutatói, hogy mennyiben befolyásolja a kommentek stílusa az új tudományos eredmények megítélését. Tanulmányuk szerint a durva kommentek elrettentőek, és tévképzetekhez vezethetnek.

nyest.hu | 2013. február 21.
|  

Az senkit nem lep meg, hogy valamely politikai vagy közéleti tárgyú hír, nopláne vélemény alatt sorakoznak az őrjöngő kommentek. Azt már kevésbé várnánk, hogy egy tudományos vagy ismeretterjesztő cikk végén is ugyanilyen fajta személyes, sokszor elmérgesedő adok-kapok menjen. Aki nem hiszi, járjon utána! Tekerjen szinte bármelyik cikkünk végére, és olvassa el az ott található vitákat (vagy vitáknak látszó szövegeket). És hogy ne higgyük azt, hogy magyar jelenségről van szó, örömmel olvastuk a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportál beszámolóját, hogy angolszász nyelvterületen sem sokkal jobb a  helyzet.

Azért a különbségek is figyelemre méltóak: a magyar kommentelők vérmérsékletét legtöbb olvasónk ismerheti; az angol nyelvű tudományos online lap ilyen kommenteket emelt ki:

„Vajon mennyibe került az adófizetőknek ez az »igen mély« kutatás?”

„Szerintem azokat az éles eszű tudósokat (akiknek a 99 százaléka szocialista vagy kommunista), akik ezt kitalálták, olyan helyre kéne száműzni, ahol egyáltalán nem süt a nap.”

„Ettől bealszok. A klímaváltozásos kamu már megin.”

„Ez a cikk 100 százalékban propagandafos.”

„Ostobaság. A 70-es években meg az eljövendő jégkorszakról papoltak a nagyokosok. Szóval hagyjanak engem ezzel széndioxid-kibocsátásos szar dumájukkal.”

Igen, ennyire épületes reakciókat találunk a tudományos kutatásokról szóló hírek alatt is. Az online tudományos, ismeretterjesztő sajtóban is elterjedtnek mondható az ilyen és ehhez hasonló támadó jellegű, agresszív beszédmód. Durva stílusú, hosszú kommentek, szónokias fogalmazványok terhelik a tudományos és technikai hírek befogadását és megértését – állítják a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói, akik megjelenés előtt álló tanulmányukban az online felületeken megjelenő tudományos hírek befogadását vizsgálták.

A blogok, a különböző online felületek már egy jó ideje természetes részét képezik a tudományos kommunikációnak. Azt azonban most vizsgálták először kutatók, hogy milyen hatással vannak az online kommentek a tudomány elfogadottságára és megértésére. A kutatók azt találták, hogy a kommentek stílusa a meghatározó; a nyílt, de nem agresszív stílusú ellenkezés inkább csak vitát generál.

Dominique Brossard, a kutatás egyik vezetője arról számolt be, hogy vizsgálataik szerint egy tudományos blog bejegyzéseihez érkező kommentek tónusa is befolyásolhatja például a nanotechnológiáról elterjedő közvélekedést.

A trollok győznek?
Forrás: Wikimedia Commons / JNL / FAL

 

Felmérésük reprezentatívnak mondható: 2338 amerikai vett részt az online kísérletben, amelyben manipulált kommenteket olvashattak a résztvevők egy tudományos blogon. Például elfogult és durva kommentet írtak egy egyébként kiegyensúlyozottnak mondható sajtóorgánum blogposztjához. A kísérlet eredménye azt mutatta, hogy a komment befolyásolta a nanotechnológia potenciális veszélyeinek észlelését –felfelé is, és lefelé is, attól függően, hogy az illető milyen előzetes tudással, előítéletekkel rendelkezett magáról a témáról.

„Úgy tűnik, nincsenek igazán kialakult szociális normák arra nézvést, hogy hogyan viselkedjünk online” – mondja Brossard az online fórumok és az offline tudományos megbeszélések összehasonlításáról szólva. „Utóbbiaknál vannak bizonyos udvariassági szabályok, amelyek segítenek megőrizni a nyugodt, kiegyensúlyozott hangvételt. A blogposztok esetében azonban olyan, mintha a vadnyugaton lennénk” – teszi hozzá.

„Amikor az emberek valami számukra ismeretlennel találkoznak, amilyen például a nanotechnológia, hajlamosak annak megítélsében olyan, már létező értékekre hagyatkozni, amilyen a vallásosság vagy a tudomány tisztelete” – magyarázza Ashley Anderson, a tanulmány egyik társszerzője. A kutatás ugyanis azt mutatta, hogy a nagyon vallásos olvasók sokkal inkább tartották veszélyesnek a nanotechnológiát, ha durva kommenteket olvastak a cikkek mellett, mint a kevésbé vallásos olvasók.

Talán nem is vagyunk annak tudatában, hogy milyen előfeltevések szerint ítélünk, azt azonban a fent leírt vizsgálat bebizonyította, hogy egy tudományos eredmény befogadását és elfogadottságát igenis befolyásolja az, hogy azzal kapcsolatban milyen kommenteket olvasunk.

Forrás

Trolls Win: Rude Blog Comments Dim Allure of Science Online, Experts Say

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X