nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem lehet névtelen a blogger

Nem tarthatják titokban személyazonosságukat azok, akik az interneten blogot írnak – mondta ki egy brit fellebbviteli bíróság precedens értékű ítéletében.

MTI | 2009. június 19.
|  

A testület, amely első alkalommal foglalt állást a bloggereket megillető személyiségi jogok dolgában, elutasította azt a kérést, hogy ne kelljen felfednie személyazonosságát egy rendőrtisztnek, aki az interneten NightJack név alatt neves díjat érdemlő blogot vezetett.
Richard Horton, az angliai Lancashire rendőrségének bűnügyi detektívje internetes naplójában a rendőrség belső ügyeibe engedett bepillantást. A bíróságtól azt kérte, hogy mondja ki: nem hozhatja nyilvánosságra személyét egy napilap. Beadványát azzal indokolta, hogy a közzététel a szabályzat megsértése miatti felelősségre vonás kockázatának tenné ki őt.
Horton blogbejegyzései számos magas rangú politikust nevetség tárgyává tettek. A rendőrtiszt azt tanácsolta az olvasóknak, hogy tegyenek panaszt minden tiszt ellen, ha valamilyen rendőrségi vizsgálat alatt állnak, és ne mutassanak tiszteletet a jogrend vagy bárki iránt, aki ezen a területen dolgozik.
A brit bíró úgy ítélkezett, hogy Hortonnak „nincs ésszerű oka a névtelenségre, mivel a blogolás lényegében sokkal inkább közösségi, semmint magántevékenység”. Teljességgel törvényes, hogy a nyilvánosságnak megmondható legyen, ki az, aki bizonyos esetekben igen komoly kritikát fogalmazott meg a rendőrség tevékenységéről, és ha arról van szó, a rendőrségi szabályzat folyamatos megsértéséről – idézte a bírót The Daily Telegraph brit lap online kiadása.
A blogger személyazonosságának nyilvánosságra kerülése eredményeként a lancashire-i rendőrség vizsgálatot indított, és Horton írásos figyelmeztetést kapott. Naplóját eltávolították az internetről.
A NightJack-blog áprilisban az Orwell-díjak kihirdetésekor különdíjat kapott, ez vezetett el a szerző kilétéről való találgatásokhoz. A blog olvasóinak száma egyes esetekben elérte a félmilliót hetente.

Információ
X