nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Támadás a benszülöttek ellen?
Bennszülöttjogi aktivisták tiltakoznak

Paraguayi bennszülöttek jogait védő aktivisták tiltakoznak az ellen a készülő brit vezetésű tudományos expedíció ellen, amely során a dél-amerikai ország északi régiójának növény- és állatvilágát készülnek feltárni a szakemberek. A jogvédők szerint az expedíció veszélyeztetné a térségben a külvilágtól elszigetelten élő bennszülöttek életben maradását.

MTI | 2010. november 12.
|  

A brit Természettudományi Múzeum a Természetvédelmi Világalappal (WWF) és más szervezetekkel együttműködve egy 42 fős kutatócsoportot akar küldeni a paraguayi–bolíviai határ mentén húzódó, száraz erdőségekkel borított és magántulajdonban lévő Chaco Borel térségébe. A biológusokból és botanikusokból álló csapat már szervezett hasonló expedíciókat az elmúlt öt évben a világ számos térségébe, hogy dokumentálja a terület új növény- és állatfajait. A régióban élő bennszülöttek jogait képviselő Amotocodie Initiative szervezet azonban az expedíció lemondására szólította fel a múzeumot.

A kutatócsoport véletlenül összetalálkozhat az elzártan élő ajoreó törzs tagjaival, akik nagyon sebezhetőek a külvilágból érkező betegségek által és a múltban már összetűzésbe keveredtek a területükre belépő idegenekkel - figyelmeztetett Benno Glauser, a szervezet vezetője.
A merész vállalkozást a paraguayi környezetvédelmi minisztérium és az Asunción Nemzeti Egyetem is támogatja, de szükség van még az ország Bennszülöttügyi Intézetének jóváhagyására is - mondta a készülő expedíció koordinátora, Irene Gauto, aki a magánkézben lévő Guyra Paraguay természetvédelmi csoport munkatársa.

Hozzátette: mind szakértők, mind az expedíció helyszínéül kiválasztott Karenina farm tulajdonosai „biztosították a kutatókat arról, hogy azon a birtokon nincsenek az ajoreó törzs jelenlétére utaló jelek”. A Bennszülöttügyi Intézetnek hétfőig van ideje eldönteni, hogy áldását adja-e a tíznapos expedícióra, amely a tervek szerint november 20-án indulna az Asuncióntól 800 kilométerre északnyugatra fekvő Cerro Chovoreca Nemzeti Parkból.

Egykor több ezer vadászó-gyűjtögető törzs élt elszigetelten a Chaco erdőségekben. Ma már a legtöbbjüket asszimilálták a modern társadalomba, de egyes csoportok továbbra is a külvilágtól részben, vagy teljesen elszigetelten élnek az ország félreeső területein.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X