nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elutasították a szlovák hazafiassági törvényt

Míg az állami jelképekről szólót elfogadták, a hazafiasságra vonatkozót elutasították a szlovák parlamentben tegnap.

MTI | 2010. április 28.
|  

Elfogadta az állami jelképekről szóló módosított törvényt a pozsonyi parlament kedden. A kormányfő javaslatára a jogszabályba beépítették a sokat vitatott hazafiassági törvény több elemét is. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által kidolgozott hazafiassági törvényt, amelyet Ivan Gasparovic államfő alapvetően csak hatályba lépésének tervezett dátuma (április 1.) miatt vétózott meg, a honatyák elutasították.

Az ellenzék – beleértve a Magyar Koalíció Pártját is – mindkét törvényt elutasította, a szavazáskor képviselőik nem voltak jelen az ülésteremben. Az állami jelképekről szóló törvény módosítását hétfőn vitatta meg és hagyta jóvá a Robert Fico vezette kormány; kedden a parlament gyorsított eljárásban tárgyalta meg és hozott döntést róla.

A 150 tagú testületben a jelképekről szóló törvényt 80 koalíciós honatya szavazta meg, ami elég volt az elfogadásához. A hazafiassági törvényt ezúttal csak 29 képviselő támogatta, ami azt jelenti, hogy megbukott. Ján Slota, az SNS elnöke pártja keddi sajtóértekezletén élesen bírálta Ivan Gasparovic államfőt, amiért megvétózta a hazafiassági törvényt, s az így újbóli szavazásra visszakerült a parlamentbe. Slota szerint Fico és Gasparovic megegyezett egymással. Slota úgy fogalmazott, hogy Fico húzása „övön aluli ütés volt” pártjával szemben.

A módosított törvény értelmében az állami, az egyházi és a magániskolákban a megfelelő helyen elhelyezik az állami zászlót, a himnusz szövegét és az alkotmány bevezetőjét. A hazafiassági törvény csak az állami iskolákra vonatkozott volna, de a jelképeket minden osztályban el kellett volna helyezni.

A módosított törvénynek megfelelően az állami zászlót és az alkotmány bevezetőjét azokban a helyiségekben is el kell helyezni, ahol a különböző szintű önkormányzatok üléseznek. A himnuszt a Szlovák Nemzeti Tanács (a parlament), a kormány és az önkormányzati képviselőtestületek ülése előtt el kell majd játszani. Az iskolákban a tanév kezdetén és a tanév végén hangzik majd fel a himnusz. A hazafiassági törvény szerint minden hét elején el kellett volna játszani. Az állami jelképekről szóló törvény módosításai szeptember elsején léptnek életbe, Gasparovic aláírását formalitásnak lehet tekinteni.

A hazafiassági törvénytől eltérően a jelképekről szóló módosított jogszabály az állami alkalmazottakat nem kötelezi hűségeskü tételére új munkahelyük elfoglalásakor. A himnuszt sem kell eljátszani minden sportesemény előtt, csak a fontosak előtt. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfél körül kell eljátszani a himnuszt.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) az állami jelképekről szóló törvény módosító javaslatát hétfői nyilatkozatában a hazafiassági jogszabály „szemfényvesztő másolatának” minősítette. Az MKP a kormánypártok e témában folyó versengését nevetségesnek, a 21. század Európájához méltatlannak tartja. A törvénymódosítás előkészítetlen és átgondolatlan, az elfogadás módja, a gyorsított eljárás pedig Szlovákia polgáraira nézve sértő.

A szlovákiai magyarok kedden reggel országszerte tüntettek a hazafiassági törvény ellen. Egy felmérés szerint Szlovákia lakosságának majdnem kétharmada - 63,7 százalék - elutasította, feleslegesnek minősítette a hazafiassági törvényt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X