nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Baskírul, tatárul, üzbégül tanulhat!

Decembertől azeri, baskír, belarusz, grúz, kazah, kirgiz, tatár, türkmén, ujgur és üzbég nyelven is tanulhat – jelképes összegért.

MTI | 2015. november 1.
|  

A Lakitelek Népfőiskola kihelyezett tagozataként, valamint a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány támogatásával kedvezményes nyelvi és országismereti tanfolyamok indulnak kezdő szinten keleti nyelvekből – közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a népfőiskola vezetője szerdán az MTI-vel.

A december 1-jén induló képzés során az azeri, baskír, belarusz, grúz, kazah, kirgiz, tatár, türkmén, ujgur és üzbég nyelvek alapfokú elsajátítása mellett a célország kultúrájának, hagyományainak megismerése, az adott ország földrajzának, gazdaságának, jellemzőinek tanulmányozása is a tananyag része – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Baskír ante portas!
Baskír ante portas!
(Forrás: Wikimedia Commons / Szergej Prokugyin-Gorszkij (1863–1944))

A tanfolyamon a tanulók megismerik a választott nyelv alapjait, a megértést segítő technikák alkalmazását, az ismeretlen szavak jelentésére való következtetést, a mindennapi szükségletekhez kapcsolódó nyelvi kifejezések alkalmazását, valamint a beszélgetés kezdeményezésének alapjait – fogalmazta meg a nyelvtanulás során alkalmazott módszereket a Lakitelek Népfőiskola vezetője.

Lezsák Sándor tájékoztatása szerint az alapozó képzés hossza 32 óra, az oktatás heti egy alkalommal dupla órában zajlik majd, 4 hónapon keresztül. A nyelvtanfolyam felhívása szerint az órák kezdési időpontja várhatóan hétfőtől csütörtökig 17 óra után lesz. A képzést anyanyelvi előadók bevonásával, kisszámú csoportokban szervezik meg. A tanfolyam díja 3000 forint regisztrációs díj, amely a teljes képzés árának 10 százalékát teszi ki.

A tanfolyam sikeres teljesítéséhez szükséges a tanórákon való aktív, legalább 80 százalékos részvétel, valamint a modulzáróvizsga követelményeinek legalább 60 százalékos teljesítése. A jelentkezési határidő november 6. A férőhelyek feltöltése jelentkezési sorrend alapján történik. Érdeklődni és jelentkezni Gáspár Rolandnál a gasparroland85@gmail.com e-mail címen lehet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 |Emese| 2015. november 5. 13:39

Helyileg hol lesznek ezek a tanfolyamok? A vidéki nagyvárosokban lesznek-e?

1 Irgun Baklav 2015. november 2. 17:00

"Decembertől azeri, baskír, belarusz, grúz, kazah, kirgiz, tatár, türkmén, ujgur és üzbég nyelven is tanulhat – jelképes összegért."

"A tanfolyam díja 3000 forint regisztrációs díj, amely a teljes képzés árának 10 százalékát teszi ki."

Érdekes kérdés lenne, hogy kinek és miért éri meg, hogy a maradék 90%-ot finanszírozza.

Persze nem vitatom, hogy az egy legitim cél lehet, hogy ezen "ritka" és viszonylag kevésbé népszerű nyelveket is beszélje valaki Magyarországon, legyen megfelelő számú tolmács, ország-szakértő, diplomata, aki pl. a külgazdasági és külügyminisztert segíti a kirgiz vagy az üzbég partnerrel (partnerekkel) való üzletelésben (a keleti nyitást is szem előtt tartva).

De mondjuk az már kérdéses, hogy aki a lakitelki népfőiskolán ezt a tanfolyamot elvégzi, az vajon alkalmas lenne-e ilyen munkakörök betöltésére? Szerintem - az óraszámot és a képzés jellegét is tekintve - aligha. Ennél ahhoz lényegesen több kéne.

Szóval a kérdés marad: Cui prodest?

Információ
X