nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Baktériumok segítségével kommunikálnak a hiénák

A hiénák anális mirigyeiben megtelepedő baktériumok segítik az állatok egymás közti kommunikációját – derítették ki a Michigani Állami Egyetem kutatói, akik vizsgálataik eredményeit a Scientific Report legújabb számában ismertetik.

MTI | 2012. szeptember 5.
|  

Az amerikai tudósok Kenyában folytatták kutatásaikat, ahol a hiénák anális mirigyeinek terület-megjelölésre szolgáló váladékából vettek mintákat, majd vizsgálták a bennük található mikroorganizmusokat – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a mikroorganizmusok milyen fontos szerepet játszanak az emésztésben és a szervezet egyéb funkcióiban. Az is közismert, hogy a legtöbb emlős a szagok segítségével közöl magáról adatokat. A mostani vizsgálat volt viszont az első, amikor tudósoknak sikerült bizonyítaniuk, hogy egy adott emlősfaj különböző csoportjai különböző szagtermelő mikroorganizmusokat birtokolnak.

Parahyaena brunnea
Parahyaena brunnea
(Forrás: Wikimedia Commons / http://www.southafrica.net / GNU-FDL 1.2)

„Az anális mirigyekben megtelepedett azonos baktériumok egyrészt terület-megjelöléskor a munkamegosztást szolgálják a falka tagjai között: kifejezettebb szagmintát produkálhatnak közösen, és nagyobb területre terjedhet ki a figyelmük. Másrészt a közös szag alapján könnyebben felismerik társaikat, így kevesebb a falkán belüli konfliktus” – magyarázta Kevin Theis, a tanulmány vezető szerzője.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2012. szeptember 5. 21:25

Már rég kideríthették volna, hogy létezik anális kommunikáció, ha bemennek egy parlamentbe a sok s.ggfej közé.

Információ
X