nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Alkotmánybíróság vs. RMDSZ
Az RMDSZ gyorsított eljárásban reménykedik

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) reméli, hogy gyorsított eljárással ismét a parlament elé terjeszthető az oktatási törvénytervezet, miután az Alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a kormány korábbi hasonló kísérletét.

MTI | 2010. november 13.
|  

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap alkotmánybírósági információkra hivatkozó RMDSZ-es forrásokból úgy tudja, hogy nagy esély van arra, hogy a taláros testület mégis utat enged az oktatási törvénytervezet elfogadásáért indított kormányzati felelősségvállalásnak, és így nem kell a jogszabály parlamenti vitáját kivárni.

A lap csütörtöki számában azt írta, hogy az alkotmánybíróságnak ezen a héten kell megindokolnia korábbi döntését, amely meghiúsította a kormánynak azt a kísérletét, hogy felelősségvállalással, vagyis gyorsított eljárással terjessze a parlament elé a nemzeti kisebbségek számára számos kedvező előírást tartalmazó oktatási törvénytervezetet.

Egy névtelenül nyilatkozó RMDSZ-es politikus szerint az indoklás azért késik, mert a bírák a megszövegezésén vitatkoznak, hiszen a dokumentumot valamennyiüknek alá kell írniuk, függetlenül attól, hogy egy héttel ezelőtt hogyan szavaztak – írja az ÚMSZ.

A múlt heti alkotmánybírósági döntés majdnem a román kormánykoalíció felbomlásához vezetett, s a szakadás veszélye még mindig nem hárult el teljes mértékben, hiszen az RMDSZ az év végéig adott ultimátumot a kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) a törvény parlamenti elfogadtatására.

Az alkotmánybíróság szerint alkotmányos természetű jogi ellentét keletkezett a parlament és a kormány között amiatt, hogy a kabinet visszavonta a szenátus napirendjéről a tervezetet a felelősségvállalás érdekében.

A részletes indoklás azért fontos, mert a kormány csak annak ismeretében döntheti el, hogy lehetséges-e az újbóli felelősségvállalás, vagy sem. A felelősségvállalás Romániában azt jelenti, hogy az így parlament elé terjesztett jogszabályról nem tartanak vitát a törvényhozói testületben, az ellenzék azonban bizalmatlansági indítványt nyújthat be a kormány ellen, amely leváltható, ha nem sikerül „helytállnia” a bizalmatlansági indítványról megtartott   szavazáson.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X