nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Aláírták a román–magyar kisebbségi együttműködési jegyzőkönyvet

Sikerült összegezni a romániai magyarokat és a magyarországi románokat, illetve a két országot érintő együttműködési kérdésekben az eddigi eredményeket és a jövőbeni vállalásokat abban a román–magyar jegyzőkönyvben, amelyet július 14-én írtak alá Bukarestben.

MTI | 2009. július 15.
|  

Gémesi Ferenc, a kisebbségekért és nemzetpolitikai ügyekért felelős államtitkár és Bogdan Aurescu román államtitkár – a kisebbségi együttműködési szakbizottság két társelnöke – keddi tárgyalásain tető alá hozta a jegyzőkönyv szövegét, amelyen 2007 óta több fordulóban dolgoztak. A dokumentumban összegezték az elmúlt időszak eredményeit, és új ajánlásokat fogadtak el.

Gémesi a magyar sajtó képviselőinek elmondta: partnerével érintették a romániai intézmények magyar nemzetiségű vezetőinek tömeges leváltásával kapcsolatos problémát, amelyben mindkét fél ismételten leszögezte álláspontját. A román vélemény szerint törvényes és törvényszerű folyamatról van szó, hiszen kormányváltás történt Romániában. A magyar álláspont szerint azonban egy adott régióban az etnikai arányokat figyelembe véve kellene biztosítani az adott intézményekben a nemzeti kisebbség képviseletét.

A két államtitkár a romániai magyar oktatás ügyéről is beszélt, Gémesi Ferenc fontosnak nevezte, hogy senkinek ne legyen hátránya Romániában pusztán abból, hogy magyarul tanul. A magyar nyelvű felsőoktatással kapcsolatosan megfogalmazódott az a magyar igény, miszerint a jelenleg több mint kilencven százalékban Magyarország által támogatott Sapientia egyetem működtetéséhez a jövőben a román állam is járuljon hozzá anyagilag. „Erről nyilvánvalóan csak az egyetem akkreditációja után nyilatkozhat érdemben a román állam” – mondta az államtitkár. Megfogalmazódott: a vegyes bizottságnak legyen betekintése abba, hogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) miként alkalmazza a kétnyelvűséget a gyakorlatban. A társelnökök a jövőben közös látogatások keretében vizsgálják meg, miként érvényesül az anyanyelvi oktatás a romániai magyar és a magyarországi román intézményekben.

Külön foglalkoztak a magyarországi román közösség helyzetével. Örömmel állapították meg, hogy elkészült a battonyai román iskola, mindkét kormány jelentős költségvetési összegekkel járult hozzá. A korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a román iskolába iratkozott gyerekek száma. Gémesi jelezte: az egyetlen magyarországi román tájházat Kétegyházán jelentős állami támogatással újítják fel, így méltón mutathatja be majd a magyarországi románok tárgyi örökségét.

A jegyzőkönyvben a kommunista rendszer által elkobzott javak visszaszolgáltatásának témája is szerepel. Gémesi szólt az eredményekről, így arról is, hogy a Minerva Egyesületnek sikerült a teljes kolozsvári belvárosi ingatlanvagyonának mintegy harmadát visszakapnia. Megállapodtak: a vegyes bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a romániai restitúció alakulását, elsősorban a magyar közösség szempontjából fontos területeken és az egyházi javakat illetően is.

A két társelnök áttekintette a területi együttműködés, a regionális fejlesztések, illetve a kis- és középvállalkozások felkarolásának kérdését, elsősorban azt, hogyan lehet kormányzati eszközökkel előmozdítani a kisebbségek lakta régiók gazdasági felemelkedését.

Gémesi Ferenc Bukarestben a soron következő együttes kormányülés előkészítéséről is tárgyalt. Mint mondta: már augusztusban megtörténik az első tervezetek cseréje, a két ország hivatalai pedig előkészítik a feltételeket, hogy egy kora őszi időpontban megrendezhessék a találkozót Románia valamelyik városában.

Információ
X