nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az EP jóváhagyta a megerősített együttműködés tervét

Nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament (EP) kedden Strasbourgban, hogy az érdekelt tagállamok úgynevezett megerősített együttműködési eljárással kialakítsák a közös uniós szabadalmi rendszert.

MTI | 2011. február 16.
|  

Az egységes szabadalmi rendszer célja, hogy a feltalálók egyszerűbben és olcsóbban kérhessenek EU-szintű szabadalmi oltalmat. A tagállamok közötti szabadalmi jogok határainak eltörlése révén biztosítható a feltalálók egyenjogúsága, a jogsértések egységes kezelése, az innovatív vállalkozások helyzetének javítása.

Jelenleg a nemzeti és az európai szabadalmak bonyolult és költséges rendszerben párhuzamosan működnek, aminek következtében az európai szabadalmaztatás akár tízszer drágább lehet az amerikainál.

A tagállamok már évekkel ezelőtt próbáltak megállapodni az egységes szabadalmi rendszer szabályaiban, de a „nyelvi rezsim" problémája miatt a tagállami kormányokat képviselő Tanácsban nem jött létre teljes körű egyetértés. A spanyolok és az olaszok nem hajlandóak elfogadni, hogy az ő nyelvük ne tartozzon az európai szabadalmak hivatalos nyelvei közé.

Tavaly decemberben 12 tagország kérte az EU legfőbb végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot  megerősített együttműködési eljárás elindítására. Ez a speciális uniós jogintézmény lehetővé teszi, hogy tagállamok jelentős számú csoportja teljes konszenzus hiányában is előrelépjen az integráció elmélyítésében. A megerősített együttműködéshez utólag bármely tagország csatlakozhat.

Spanyolország és Olaszország kivételével az Európai Unió összes tagállama jelezte csatlakozási szándékát a megerősített szabadalmi együttműködéshez.

A tagországok versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei várhatóan márciusban hivatalosan is elfogadják a megerősített együttműködési határozatot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X