nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az éltető víz a tudomány szemszögéből

A Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve jegyében 2013. április 18-20. között rendezik meg a III. Tudományfesztivált. Víztakarékossági eszközök bemutatója, kerti praktikák megismerése, fizikai kísérletek, Duna-kvíz, elektromos hajózás, vízi kerékpározás, vízkóstolás, a vízügy kutatóival zajló beszélgetések csupán néhány azon érdekességek közül, amelyekkel a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Múzeumkertben, valamint a Kossuth Klubban találkozhatnak az ingyenes programok látogatói. A Föld napja alkalmából immár hagyományosan megrendezett fesztivál évente több ezer vendéget vonz, többségük iskolás.

nyest.hu | 2013. április 18.
|  

Napjainkban világszerte mind nagyobb figyelem és aggodalom övezi a vízellátás, a vízszolgáltatás, az egészséges ivóvízhez való hozzáférés kérdéseit. Az ENSZ számos világméretű összefogást sürgető kezdeményezést indított útjára annak érdekében, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a klímaváltozás, a népességnövekedés, valamint a szennyezés miatti fokozott veszélyre. Ennek értelmében a szervezet a 2013-as évet a vízügyi együttműködés nemzetközi évének nyilvánította. A 2005-2015 közötti időszakot pedig a Víz az életért nemzetközi évtizedének deklarálta, célul tűzve ki, hogy a tiszta vizet nélkülözők több mint fele rendes ivóvízhez juthasson.

A fenntartható vízgazdálkodás ma már társadalmi és gazdasági kérdés is. A III. Tudományfesztivál számos érdekességet felsorakoztatva, interaktív módon kívánja előmozdítani a szemléletváltást. A „XXI. század aranya” mindennapi életünk különféle aspektusaiból jelenik meg a rendezvényen: ivóvízként, megújuló erőforrásként, szállítási útvonalként, a mezőgazdaság és az ipari termelés elengedhetetlen alapanyagaként vagy az egészségmegőrzés eszközeként. A fesztivál tudományos élményszerzést, tapasztalatcserét kínál, ahol a nagyközönség testközelből is megismerkedhet a tudományos fejlesztésekkel.

Múzeumkert

A Múzeumkert elsősorban interaktív street science-programokat kínál. Ökológiai tudományos gyermekfoglalkozások keretében a fiatalok különféle módon ismerkedhetnek a vízzel, víztakarékossági praktikákat sajátíthatnak el, betekintést nyerhetnek a vízi mentés gyakorlatába, miközben matrózoktól kaphatnak rövid kiképzést.

A kertben kiállított vízi közlekedési eszközök között a látogatók sárkánykenukkal, elektromos hajózással, a hullámlovaglás legújabb innovációjával, valamint a kenuk és vitorlások házi barkácsolásával is megismerkedhetnek. A népszerű tangóharmonika-művész, Waszlavik László ezúttal nemcsak hangszerével, hanem találmányával, a vízi kerékpárral is bemutatkozik. A látogatók megtekinthetik az összecsukható papirusz túrakenut, illetve találkozhatnak Horváth Csaba olimpiai és világbajnok, valamit Parti Zoltán világbajnoki bronzérmes kenussal.

Magyar Nemzeti Múzeum épülete

A Magyar Nemzeti Múzeum épületében több, vízhez kapcsolódó kiállítás is nyílik erre az alkalomra. Megtekinthető a Duna Múzeum, valamint a Zebegényi Hajózástörténeti Múzeum különleges hajómakettekből és hajózási eszközökből álló tárlata, valamint a Tusnádi Borvízmúzeum fotókiállítása.

A látogatók megismerkedhetnek a világtörténelem legnagyobb vízi katasztrófájának magyar vonatkozásával, a Titanic szerencsétlenül járt utasai mentését végző dr. Lengyel Árpád, a Carpathia hajóorvosának munkásságával. „Pávai Vajna Ferenc: A hévizek atyja”, „Magyarország gyógyvizei”, valamint „Az égő víz” címmel multimédiás bemutatók színesítik a programot.

A Kossuth Klub épülete

A Kossuth Klub ad idén otthont a TudásPresszónak, ahol tudományos talk-show keretében Dr. Fábri György beszélget a víz kapcsán a tudományos élet szaktekintélyeivel. A meghívottak között üdvözölhetjük Kovács József csillagászt, Somlyódy László akadémikust, Licskó István környezetvédelmi szakmérnököt, Oláh Attila pszichológust, valamint Mádl-Szőnyi Judit hidrogeológust.

További információk a rendezvény honlapján.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X