nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
 • mederi: @mederi: Összegezve: A rövid "a" és az "u" hang talán még félig az állat világhoz tartozik...
  2023. 01. 29, 10:59  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: "..Janhunen elméletének kivonatát veszed kölcsön.." Valóban, mivel az elméle...
  2023. 01. 29, 10:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az Éltes Mátyás-díj helyett...

A pedagógusszakma, így a gyógypedagógusok kiválóságai szélesebb körben részesülhetnek elismerésben a jövőben az oktatási államtitkárság új jogszabálytervezete szerint – tájékoztat az MTI.

Edupress | 2012. október 29.
|  

Az oktatási államtitkárság közleményében kifejtette: olyan tartalmi változtatásokat hajtottak végre, amelyek révén a rögzített nyolc díj elnevezéseit megtartva ugyan, de eltérő tartalommal és szélesebb körben szabályozzák az adományozható kitüntetéseket a jelenleg hatályos rendeletnél.

Az Apáczai Csere János-díj a kiemelkedő hatású oktatási-nevelési munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységért pedagógusok, főiskolai, egyetemi oktatók részére lesz adományozható a jövőben. A Németh László-díjban azok az oktató-nevelő munkát végző pedagógusok részesülhetnek, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek.

E két díj esetében nemcsak az elismerésben részesíthetők száma emelkedett a korábban meghatározott létszám többszörösére (az Apáczai Csere János-díj esetében 60, a Németh László-díj esetében 70 főre), de szélesebb körben lesz adományozható, így a gyógypedagógiai munkát végző pedagógusok is részesülhetnek belőle.

Mint rámutattak: a változtatások legfontosabb alapelve volt, hogy az elismerések és a díjazottak számának változása mellett a lehető legszélesebb körben jutalmazza az oktatás-nevelés területén kiemelkedő munkát végző szakembereket, közöttük a gyógypedagógusokat is. Fontos cél volt, hogy a miniszter által alapított elismerések egyetlen, egységes rendeletbe kerüljenek, és az elismerésekkel járó költségvetési források, illetve az adományozható elismeréstípusok száma csökkenjen.

Korábbi sajtóinformációk szerint megszüntetné a kormány a gyógypedagógusok munkáját elismerő állami kitüntetést, az Éltes Mátyás-díjat. A Népszava előző héten arról írt, hogy ugyanakkor erről semmilyen formában nem értesítették a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületét, amely nemcsak a szakma legnagyobb hazai szervezete, hanem a díj létrehozását épp ez az egyesület kezdeményezte.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X