nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az Éltes Mátyás-díj helyett...

A pedagógusszakma, így a gyógypedagógusok kiválóságai szélesebb körben részesülhetnek elismerésben a jövőben az oktatási államtitkárság új jogszabálytervezete szerint – tájékoztat az MTI.

Edupress | 2012. október 29.
|  

Az oktatási államtitkárság közleményében kifejtette: olyan tartalmi változtatásokat hajtottak végre, amelyek révén a rögzített nyolc díj elnevezéseit megtartva ugyan, de eltérő tartalommal és szélesebb körben szabályozzák az adományozható kitüntetéseket a jelenleg hatályos rendeletnél.

Az Apáczai Csere János-díj a kiemelkedő hatású oktatási-nevelési munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységért pedagógusok, főiskolai, egyetemi oktatók részére lesz adományozható a jövőben. A Németh László-díjban azok az oktató-nevelő munkát végző pedagógusok részesülhetnek, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek.

E két díj esetében nemcsak az elismerésben részesíthetők száma emelkedett a korábban meghatározott létszám többszörösére (az Apáczai Csere János-díj esetében 60, a Németh László-díj esetében 70 főre), de szélesebb körben lesz adományozható, így a gyógypedagógiai munkát végző pedagógusok is részesülhetnek belőle.

Mint rámutattak: a változtatások legfontosabb alapelve volt, hogy az elismerések és a díjazottak számának változása mellett a lehető legszélesebb körben jutalmazza az oktatás-nevelés területén kiemelkedő munkát végző szakembereket, közöttük a gyógypedagógusokat is. Fontos cél volt, hogy a miniszter által alapított elismerések egyetlen, egységes rendeletbe kerüljenek, és az elismerésekkel járó költségvetési források, illetve az adományozható elismeréstípusok száma csökkenjen.

Korábbi sajtóinformációk szerint megszüntetné a kormány a gyógypedagógusok munkáját elismerő állami kitüntetést, az Éltes Mátyás-díjat. A Népszava előző héten arról írt, hogy ugyanakkor erről semmilyen formában nem értesítették a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületét, amely nemcsak a szakma legnagyobb hazai szervezete, hanem a díj létrehozását épp ez az egyesület kezdeményezte.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X