nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Robot segíti a nyelvtanulást Vietnamban

Az oktatási minisztérium által is támogatott, nyelvtanulást segítő robot került a piacra Vietnamban. A visszhang eddig pozitív.

nyest.hu | 2010. május 4.
|  

Amikor a frissen doktorált fizikaprofesszor, Doan Ha Thang olyan alig hét éves gyerekekkel találkozott, akik 6 nyelven beszéltek folyékonyan a turistákkal, elhatározta, valamiképpen építeni akar a fiatalok hatalmas nyelvtanulási potenciáljára. Célja az volt, hogy kitaláljon valamit, amivel javítani lehetne a falusi szegények nyelvtudását, hogy azok könnyebben találhassanak maguknak munkát a tengeren túl – írja a Vietnam News című napilap online kiadása.

14 hónapig tartó kutatás és fejlesztés után Thang és kollégái végül előálltak egy nyelvtanulást segítő gépezettel, amely a fejlett hangtechnológia segítségével elsősorban a kisebb gyerekek nyelvtanulását hivatott elősegíteni. Az „otthoni tanárhoz” a vietnami oktatási minisztérium segédkönyvet is ad, és a gép képes mérni a diákok előrehaladását, akár osztályozva is a tudásukat. Egy középiskolás, aki kipróbálta a gépet, így nyilatkozott: azért volt jó a masinával tanulni, mert úgy nem érzett szégyent, ha rosszul ejtett ki valamit vagy másképpen hibázott.

A feltaláló Thang hangos sikerre számít, és talán nem is fog csalódni: már eddig is számos megrendelés érkezett hozzá. A tudós most más szoftverek kifejlesztésén dolgozik, ami olyan nyelveken is lehetővé tenné a gyakorlást, mint például a japán, a kínai vagy a maláj.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X