nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az árgyélusát, ez közel volt!

Mi az árgyélus kismadár, mi köze van a gyehennához és a gyömbérhez, na meg Vörösmartyhoz?

nyest.hu | 2015. március 2.
|  

Rémálmaink az olyan olvasói kérdések, melyeket az olvasó azonnal meg is válaszol – mert ezekre mit válaszoljunk mi? Névtelenül kérdező olvasónk is szinte minden kérdésére választ ad, így nekünk nem marad más, mint hogy réseket betömni – szerencsére akad néhány ilyen.

A fenti szó elsősoban az „árgyélus királyfi” szókapcsolatban fordul elő a népmesékben. Ebből arra következtettem, hogy ez valami nemzetségnév vagy rang jelzése. Viszont van egy melankolikus népdalunk is: „Az árgyélus kismadár nem száll minden ágra”. Itt nem tudom kitotózni, hogy mi lehet a jelentés. Van egy indulatszó is: „az árgyélusát”, mely érzésem szerint kb. ugyanolyan értelmű, mint a „teringettét”. De hogyan kerül ez ide?

Gondolkodtam azon is, hogy honnan ered ez a szó. A XVI. században keletkezett Árgirus királyfi széphistóriája arra utal, hogy ez talán egy név. A szó formája arra utal, hogy görög vagy latin eredetű.

Árgírus történetének legismertebb feldolgozása Vörösmarty Csongor és Tündéje
Árgírus történetének legismertebb feldolgozása Vörösmarty Csongor és Tündéje
(Forrás: users.atw.hu/kisordog-bagoly)
Olvasónk dicséretre méltóan eltalálja: az árgyélus valóban Árgírus királyfi nevéből ered. A hangváltozások sem különösen meglepőek. A középkori magyarországi latinban az eredeti [g] helyén [i] ([í]) és [e] ([é]) előtt [gy]-t ejtettek, pl. latin gehenna ’pokol’ > gyehenna,  latin gingiber > gyömbér stb. Az l ~ r ingadozásról korábban már külön cikket is közöltünk.

Nem csoda, ha olvasónk nem találja ki, mi az árgyélus jelentése a népdal Az árgyélus kismadár nem száll minden ágra sorában, hiszen ebből nem is lehet kikövetkeztetni. Könnyen tippelhetnénk arra is, hogy fajnévről van szó. A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (TESz.) ilyen jelentésről nem tud, de ismer két melléknévi jelentést: ’kalandozó, bolondos’, illetve ’gonosz, rossz’. Ebben az esetben nyilván az előbbi jelentésben szerepel.

Azt sem nehéz kitalálni, hogy ez a jelentés a kalandozó, vándorló Árgyélus királyfinak köszönhetően alakult ki. A ’gonosz, rossz’ jelentést viszont már nehéz lenne ebből magyarázni. Ez feltehetően annak köszönhetően alakult ki, amire olvasónk is utal: a szót szitokszóként is használták. De miért?

Itt is a szokásos megfejtéssel kell jönnünk, mint szinte minden szitokszó esetében: a tabunak minősülő kifejezést egy másik, hasonló kifejezés váltja fel: a kutya életbe az a kurva életbe, a kutya fülét a kutya faszát, az az iskoláját vagy az istállóját az az istenit helyett. A TESz. szerint az az árgyélusát! az az arkangyalát! helyett használt eufemizmus.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 menasagh 2015. szeptember 28. 19:04

@Irgun Baklav:

tényleg...nem figyeltem oda...

6 Irgun Baklav 2015. szeptember 28. 18:27

@menasagh: szerintem a videó valaha nyilvános volt, csak mondjuk copyright-problémák miatt leszedték (priváttá tették).

A cikk márciusi. :-)

5 menasagh 2015. szeptember 28. 18:17

Az árgyélus szó jöhet az angyalból is...

Amikor valaki azt mondja az árgyélusát akkor nem szitkozódik, hanem csak haragost akar mutatni valami kedves kifejezéssel.

4 menasagh 2015. szeptember 28. 18:06

a videóra kattintva azt írja ez a videó privát...most akkor miért van kirakva ?

3 Krizsa 2015. szeptember 28. 15:42

Az árgyélus kismadár azért nem száll minden ágra, mert csak oda száll. ahol szeret lenni. (Csak a kedvese, más nem érdekli a lányt, a fiút). A héber Arigá (az A torokhang) = vágyakozás, epedés.

2 baloch 2015. szeptember 28. 15:20

Timaru-Kast Sándor könyvében olvastam, hogy árgyélus szavunk kelta nyelvből való etimológiai levezetése alapján a jelentése: sorsfordító, sorsdöntő. Azt nem tudom, hogy a csomaközi kelta fejedelmi sisakon lévő madarat is árgyélusnak nevezték-e, de akár kapcsolat is lehet közte.

hu.wikipedia.org/wiki/Csomak%C3%B6z

1 lcsaszar 2015. március 5. 16:38

Van egy másik tippem, lehet hogy téves:

Árgyélus - Ardeal-ból, azaz Erdélyből származó, hasonlóan az Óperenciás tengerhez, mely az Enns folyón túli (Über Enns vagy Ober Enns, ebben nem vagyok biztos). Ld. még Hencidától Boncidáig tartó lakodalom, Burkus király, Bergengócia,stb.

Információ
X