nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az alultáplált gyerekek rosszabbul teljesítenek

A világon minden negyedik gyermek annyira alultáplált, hogy ezzel tanulmányi eredményét kockáztatja, a hiányos étrend súlyosan károsíthatja a kicsik olvasási és íráskészségét – derül ki a Save the Children brit jótékonysági szervezet tanulmányából.

MTI | 2013. május 30.
|  

A helytelenül étkező gyerekek visszafordíthatatlan károsodást szenvednek, kisebb termetűek és gyengébbek, és agyi fejlődésük is visszamaradhat – idéz a tanulmányból a BBC hírszolgálata. A Save the Children azt kéri, hogy a G8-ak vezetői, akik a jövő hónapban Észak-Írországban találkoznak, kiemelten foglalkozzanak az alultápláltság elleni küzdelemmel.

A jelentés etióp, indiai, perui és vietnami gyerekek ezrei körében végzett vizsgálatokon alapul. Kimutatja, 19 százalékkal valószínűbb, hogy a hiányos táplálkozás következtében vézna gyermekek hibásan olvasnak el egyszerű mondatokat, például „A nap süt” vagy „Szeretem a kutyákat” típusúakat, mint kiegyensúlyozott étrenden élő társaik. Felnőtt korukban 20 százalékkal is kevesebbet kereshetnek, az alultápláltság gazdasági hatása pedig 125 milliárd dollárra rúghat.

„A rossz étkezés a fejlődő országokban számolás- és írástudatlansághoz vezet, ráadásul gátolja a gyermekhalandóság elleni küzdelmet” – mondta Jasmine Whitbread, a Save the Children International vezetője. „A krónikus alultápláltság hatásaitól a világon minden negyedik gyermek szenved, sok millió fiatal élet forog veszélyben.”

A G8-ak találkozóját megelőzően, június 8-án a brit kormány táplálkozási konferenciát szervez, amelynek napirendjén szerepel, hogy számos afrikai országnak van szüksége saját élelmezési tervre. „A konferencián részt vevő vezetőknek végre „szembe kell nézniük az alultápláltság okozta válsággal és fel kell venniük a harcot ellene” – mondta Jasmine Whitbread.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X