nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Átverés a „légiósbetegség”

A „légiósbetegség” elnevezés alapján azt gyaníthatnánk, hogy különösen a légiósok vannak neki kitéve. Pedig...

nyest.hu | 2014. június 13.
|  

1976-ban az Amerikai Légió összejövetelt szervezett egy philadelphiai szállodában. A rendezvény résztvevői közül 182-en betegedtek meg tüdőgyulladásban, 29-en belehaltak a betegségbe. Mint később kiderült, a megbetegedéseket egy korábban ismeretlen baktérium okozta, mely a légkondicionálón keresztül terjedt el a szálloda helyiségeiben. A baktérium pangó vizekben hajlamos elszaporodni, ezért fontos a légkondicionáló berendezések tisztítása, fertőtlenítése.

Láthatjuk tehát, hogy a légiósbetegséget nem a sivatagi vagy trópusi körülmények között zajló bevetéseken, hanem a kényeztető civilizáció ölében lehet legkönnyebben elkapni. Ráadásul nem elég, hogy a betegséget nem csupán légiósok kapták el, de az Amerikai Légió (American Legion) sem igazén felel meg a légió fogalmának, hiszen nem a hadsereg vagy a haditengerészet valamelyik egysége, hanem olyan veteránszervezet, mely fegyveres erők tagjait, veteránjait és családtagjait támogatja. Az pedig teljes mértékben véletlen, hogy éppen ők tartottak rendezvényt abban a szállodában, ahol az első tömeges megbetegedések történtek. Ha akkor a bélyeggyűjtők tartanak ott konferenciát, akkor ma talán bélyeggyűjtőkór lenne a neve.

Tudta-e?

A rózsahimlő nem tövises!

A torokgyík nem hüllő!

Szamárköhögéshez nem állatorvost kell hívni!

Így azonban a betegség angolul a Legionnaires' disease nevet kapta, mely szó szerint ’legionáriusok betegsége’. Magyarul ennek megfelelően légiósbetegségnek, ritkábban legionáriusbetegségnek nevezik. Gyakran találkozhatunk a légiós betegséggel és a legionárius betegséggel is (például a magyar Wikipédián), pedig a betegségnek nincs légiója, és ő maga sem légiós.

Legionella
Legionella
(Forrás: Wikimedia Commons / Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library)

De nem csak a betegséget, az azt kiváltó baktériumot is a légióról nevezték el, méghozzá Legionellának. Ez annyira szép, hogy érdemes lenne az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez fordulni annak érdekében, hogy jegyezzék be az újonnan elfogadott nevek listájába.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X