nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Antikopernikuszi fordulat előtt állunk?

Az intelligens életet tekintve elképzelhető, hogy Földünk – dacára az utóbbi időben felfedezett exobolygók sokaságának – mégiscsak kitüntetett helyzetben van.

MTI | 2015. szeptember 12.
|  

A Homo erectus korábban bőséges élelemforrásainak elapadása nyomán kialakult új táplálkozási szokások katalizálhatták az emberi nyelv kialakulását – fejtette Eörsnek nevezné gyermekét? Felejtse el, az akadémia nem fogja engedélyezni! Az utónevekben ugyanis csak a magyar helyesírás hangjelölési elvei érvényesülhetnek (az Attila ilyen szempontból kész rejtély), az Eörs csak vezetéknévként fordulhat elő. Hogy Szathmáry Eörs hogy csinálta, azt sajnos nem tudjuk. (A szerk.) ki az mta.hu-nak Szathmáry Eörs akadémikus az evolúcióbiológia utóbbi húsz évének fejleményeiről. A világ egyik legismertebb evolúcióbiológusaként számon tartott Szathmáry Eörs és John Maynard Smith húsz éve, 1995-ben publikálták az evolúcióbiológia addigi eredményeit összegző munkájukat, amely magyarul Az evolúció nagy lépései címmel jelent meg – idézte fel az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Magyar Tudományos Akadémia.

Természetesen nem csütörtök óta telt el két évtized, de nem tudtuk olvasóinkat megfosztani, az MTI fogalmazási gyöngyszemétől. (A szerk.)

A számítástechnika és a genetika az azóta eltelt két évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül, egyre jobb eszközöket adva az evolúciókutatók kezébe. A korábban lefektetett elmélet alapvonalai nem sokat változtak, azonban az egyre világosabban körvonalazódó részletek meghatározó módon befolyásolhatják az életről, a világegyetemről és benne elfoglalt helyünkről alkotott képünket.

Az utóbbi évek során egyre világosabbá vált, hogy az élet építőkövei, a legegyszerűbb szerves molekulák évmilliárdokkal ezelőtt is nagy mennyiségben állhattak rendelkezésre a Naprendszerben. A számítógépes szimulációk és laboratóriumi kísérletek eredményei valószínűsítik azt a feltevést, hogy a genetikai kód és az életműködéseket végrehajtó fehérjék mai világos elkülönülése előtt, létezhetett egy „RNS-világ”, ahol az információtárolást és a munkát egyaránt RNS-molekulák végezték. Ez a világ jelenthette az ugródeszkát a kezdeti, bonyolult önfenntartó kémiai rendszerektől a mai sejtek elődjei felé.

Szathmáry Eörs szerint azonban a földi élet fejlődésének igazán nagy ugrása nem is annyira az élet keletkezése, hanem a valódi sejtmagvas sejtek (eukarióták) kialakulása lehetett, amihez szerencsés mutációk sokaságára volt szükség. Maga az élet ugyanis viszonylag korán kialakult, jelen ismereteink szerint azonban ez utóbbi „megaevolúciós” lépés – ellentétben például a többsejtűek kialakulásával, amely tucatnyi független esetben előfordult – egyetlenegyszer következett be a nagyjából kétmilliárd évig prokarióták uralta Földön. Mindez felveti annak eshetőségét, hogy ha találunk is valaha életet idegen bolygókon, az bakteriális szintű életközösségeket fog jelenteni.

„Megeshet, hogy a biológiában antikopernikuszi fordulat előtt állunk” – idézte a közlemény a szakembert. Szathmáry Eörs ezzel arra utalt, hogy az intelligens életet tekintve elképzelhető, hogy Földünk – dacára az utóbbi időben felfedezett exobolygók sokaságának – mégiscsak kitüntetett helyzetben van.

Szathmáry Eörs
Szathmáry Eörs
(Forrás: mta.hu)

Az evolúcióbiológus a valódi sejtmagvas sejtek kialakulását követő igazán nagy lépésnek az emberi nyelvhasználat kialakulását tartja, amit a Homo erectus kényszerűen megváltozó táplálkozási szokásai katalizálhattak. Őseink számára 2-2,5 millió évvel ezelőtt a korábban bőséges élelemforrások elapadása miatt a nagytestű állatok tetemei jelenthették a túlélés egyetlen esélyét. E dögök megkeresése, védelme a ragadozók ellen, valamint elszállítása olyan egyedülálló helyzetet teremtett, amely evolúciósan előnyössé tette egy hatékony, elvont fogalmak átadására is alkalmas kommunikációs forma – az emberi nyelv – kialakulását.

A teljes interjú a Magyar Tudományos Akadémia honlapján olvasható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
12 lcsaszar 2015. szeptember 15. 10:10

Valószínű, hogy az Akadémia anyakönyvezhetőségre vonatkozó szabályai újabb keletűek, vagyis régebben (1997 előtt?) anyakönyvezhető volt az Eörs név. Némi infót itt találtam:

www.nytud.mta.hu/oszt/nyelvmuvelo/utonevek/index.html

11 Krizsa 2015. szeptember 15. 09:09

@Janika: Dawkinst már 20 évvel ezelőtt is mindenki olvasta. Ott nincs szó arról, hogy az élővilág kialakulását egészében MEGELŐZTÉK volna az egyedek belső, mindenfélét működtető kicsi ketyeréi. Akár "önzők" a ketyerék, akár nem.

A nyelvet meg a cikk emítette... kár volt.

A hanggal való beszédnek először is a sokrétűen differenciálható hangokat - kibocsátani képes testi szervek az előfeltételei.

Anélkül soha semmiféle hang-beszéd nem fog kialakulni.

Lehet homokba-rajz-beszéd, lehet táncnyelv, szemöldök-ráncolás nyelv, minden lehet, csak hangos beszéd nem lesz.

A hangos emberi beszéd előfeltételei: 1. a mélyre szállt gége, 2. az akaratlagosan irányítható lélegzés (úszástól) 3. az agyi Broca terület megléte (amely hiperfínoman mozgatja a beszéd-izmokat),

4. a minél laposabb arc (már nem kell szájjal megragadni a prédát), Ezek se nem voltak "véletlen mutációk" (azt a marhát is, aki a véletlen mutációkat kitalálta),

se nem mutációk, de nem is a beszéd elősegítésére jöttek létre, hanem eleinte egészen másra... stb.

10 szigetva 2015. szeptember 14. 22:11

@Fejes László (nyest.hu): Nem, hisz SJ-ről már pontosan tudjuk kicsoda. De Szathmáry Eörs személyijét nem láttuk, lehet, hogy azon "Örs" van, nem?

9 Janika 2015. szeptember 14. 21:23

@Krizsa: három könyvet ajánlok figyelmedbe:

1. John Maynard Smith - Szathmáriy Eörs: Az evolúció nagy lépései

2. Richard Dawkins: Az ős meséje

3. Richard Dawkins: Folyam az édenkertből

Ha valóban érdekel, az evolúcióról, biológiáról szólnak, nem a nyelvről. Ebből meg lehet érteni, hogy ezek a fogalmak, hogy majomember, előember, stb egyáltalán nem egyértelműek.

@Fejes László (nyest.hu): így csinálta: azt a nevet, amit [örs]-nek ejtünk az Örsnek kell írni. Amit meg [eörs]-nek ejtünk, azt Eörsnek írjuk a magyar hangrendszer szerint.

Ja hogy később hogy nem ejtik? hoppá, már megvan.

8 Fejes László (nyest.hu) 2015. szeptember 14. 20:15

@szigetva: Fiktív alak?

7 arafuraferi 2015. szeptember 14. 20:13

@Krizsa: " Őse valszeg a 10 millió éves Rudapithecus volt" " Földközi medencéjében jutott le Afrikába" Szóval a Kárpát-medencéből rajzott szét az előemberiség? Gondolom terjesztette a Rudi a gyöknyelvet is rendesen, az volt ám a romlatlan nyelv.:-)

6 arafuraferi 2015. szeptember 14. 20:00

"felfedezett exobolygók sokaságának" hát az a sok nagyon nagyon kevés az összességből. Tehát abból nem lehet következtetni, mert csak max 1000 fényévnyire fedezünk fel bolygókat (azoknak is a töredékét). A valószínűsége megvan, csak a rátalálás valószínűsége nagyon halovány. Meg azt amúgy se nagyon kell erőltetni, hisz egy sokkal intelligensebb életforma ellen védekezni se tudunk, ha esetleg olyan az életformája, hogy kéne.

5 arafuraferi 2015. szeptember 14. 19:52

"E dögök megkeresése, védelme a ragadozók ellen, valamint elszállítása olyan egyedülálló helyzetet teremtett, amely evolúciósan előnyössé tette egy hatékony, elvont fogalmak átadására is alkalmas kommunikációs forma – az emberi nyelv – kialakulását." Ez hülyeség, a hatékony dögevéshez meg a velejárókhoz elég lett volna 3 m-esre nőni, és hatalmas szemfogakat növeszteni, amivel tépni lehet. Az emberiség sikere az alkalmazkodóképesség, nem a specializáltság, egyes embercsoportok rájártak a dögre, mások meg a gyümölcsfa alá feküdtek és kitátották a szájukat. Ilyen komplex kommunikációs formára pedig magához a dögevéshez nincs szükség. Az ember tehát alkalmazkodóképes volt, ezért túlélt, alkalmazkodóképessége növelte az agyát, az intelligencia magával hozta a szociális kapcsolatok megerősödését, az pedig elvezetett a nyelvhez.

4 Krizsa 2015. szeptember 12. 15:38

@Irgun Baklav: A 7 millió éves csádi leletnek (ma már elfogadott, hogy előember volt) csak a fejét találták ugyan meg, de a csontok-izmok illesztéséből úgy tudják, hogy már két lábon járt. A kicsi koponyáról is végre tudják, hogy annak sincs semmi köze nincs a kevesebb intelligenciához... mekkora hely kell az elektromosság alapú "huzalozáshoz"? Kicsiben ugyanaz. A nagy test csak a hideg ellen "lett kitalálva". Tehát HÉT millió éves az előember. Őse valszeg a 10 millió éves Rudapithecus volt, az még csak majomember. És szerintemn a sokszor kiszáradó Földközi medencéjében jutott le Afrikába, pontosan a Csád tóig, mert az is a Földközi-tenger maradványa.

A cikk nem meggyőző a számomra... a kvantált Univerzumnak szerintem nincs szüksége RNS-re ahhoz, hogy prímán működjön... de ez csak felületes megjegyzés. Nincs elég információ a cikkben... vagy a biológus közleményében.

Nyelvük pedig már a méheknek is van. Az emlősöknek mind. "Hangos" és sokrétű kommunikációja pedig nagyon sok állatnak.

3 Irgun Baklav 2015. szeptember 12. 14:49

@El Vaquero: Nem, a neve valóban nem a nyelvvel van összefüggésben, hanem azzal, hogy felállt... akarom mondani felegyenesedett.

2 El Vaquero 2015. szeptember 12. 14:26

A homo erectusról nekem elsőre mindig más ugrik be :D Tudom, rossz az, aki rosszra gondol, vagy valami komplexus van a háttérben.

1 szigetva 2015. szeptember 12. 12:06

„Hogy Szathmáry Eörs hogy csinálta, azt sajnos nem tudjuk.” Esetleg úgy, ahogy Sárbogárdi Jolán?

Információ
X