nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Boldogan éltek?
Amíg meg nem haltak...

Grimm-mesék hősei beszélik el az ismert történetek utáni életüket egymásnak és a nézőknek a Café Grimmben, amelynek a létezéséről eddig maguk a mesehősök sem tudtak...

nyest.hu | 2014. január 8.
|  

„Sok idő telt el azóta. Élek. Túl vagyok két váláson. Kezdetben modellkedésből tartottam el magam. Később szépségszalonom volt. Ahogy teltek az évek, el kellett fogadnom, hogy a szépség múlandó. (...) Vajon mi lehet velük. A bánya bezárt, azt tudom. Voltak tüntetések is emiatt. Morgóból politikus lett, de a többiek...? A minap mintha egy film álomjelenetében láttam volna őket. Mindenki úgy tudta, meghalt, de él a mostohám. Nagy túlélő! Csakhát nem maradt senkije. Egyedül él. Ápolom haláláig. Emberek vagyunk...” – Vajon ki mondhatja ezt és mikor? Egy 9 perces animációs filmből kiderül...

Szirmai Márton Grimm Café című rövidfilmje még két napig, január 10-ig megtekinthető online. A fenti idézet természetesen Hófehérkétől származik; arról beszél, hogyan él ma, megöregedve, jóval a mese ideje után. A filmen közben láthatjuk is ezt az életet; a képek számos utalást tesznek az eredeti mesére: Hófehérke tükörbe néz, amikor a szépség múlandóságáról beszél, számítógépe egy Apple... Rajta kívül másik három mesehős beszéli el a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” utáni életét a Grimm Caféban. Nevüket azért nem áruljuk el, mert külön izgalom a néző számára, mire fokozatosan leesik neki, hogy kiről is van szó.

Így ismertük eddig...
Így ismertük eddig...
(Forrás: Wikimedia Commons)

A Grimm Caféból megismerhető történetek nagyon maiak, és – legyünk őszinték – nem nagyon vidámak. Ez persze nem elsősorban a mai világ körülményeiből, sokkal inkább a hősök mesebeli előtörténetéből következik. A kisfilm segítségével újra rádöbbenhetünk, hogy gyermekkorunk kedvenc meséi mennyi borzalmat, mennyi szenvedést tartalmaznak. És persze minden jó, ha jó a vége, de Szirmai Márton elképzelése szerint a mesehősök sorsára rányomja bélyegét előtörténetük.

Szirmai Márton rendező az MR2 Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorában elmondta, hogy a filmhez az ötletet egy 1945-ben készült Ottlik-írás adta. Az utolsó mese című kis novella azt beszéli el, mi történik Csipkerózsikáékkal, miután „boldogan éltek, míg meg nem haltak”. Szirmai ezt a történetet gondolta tovább, és alkalmazta a Grimm-mesék hőseinek utóéletére. Grimm Café című többszörösen díjnyertes alkotása január 1. és 10. között megtekinthető az interneten.

Néznivaló, olvasnivaló

Ottlik Géza: Az utolsó mese. In: uő. Minden megvan. Magvető Kiadó, Budapest, 1969.

Grimm Café, rendezte és írta: Szirmai Márton; animációs rövidfilm, 2013.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Molnár Cecília 2014. január 8. 14:18

@Roland2: Én ezt nem tapasztalom.

1 Roland2 2014. január 8. 13:42

A vimeós videónál 3:17-től elmegy a hang és a kép

Információ
X