nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Diákok állami támogatással mehetnek magyar nyelvterületekre

Szomszédos országok magyarlakta területeire juthatnak el az állam támogatásával a magyar diákok - fogadta el az erről szóló határozati javaslatot október 18-án az Országgyűlés.

Edupress | 2010. október 19.
|  

A 309 igen és 41 nem szavazattal elfogadott javaslat továbbá az iskolákban bevezeti a nemzeti összetartozás emléknapját - írja az MTI híre nyomán a fidesz.hu.

A Kövér László, Pokorni Zoltán és Révész Máriusz fideszes politikusok által jegyzett országgyűlési határozattal arra kérik a kormányt, készítse elő iskolai emléknap bevezetését a 2010/2011-es tanévtől a Nemzeti Összetartozás Napján. Ezen a napon a trianoni döntésről szóló iskolai megemlékezéseket tartanak majd, mellyel egyúttal a Kárpát-medencei magyar testvériskolai és diákközösségi kapcsolatok elmélyítését is elősegítik.

Felkérik a kormányt arra is, hogy tekintse át a szomszédos országokba irányuló iskolai tanulmányi kirándulások, a Kárpát-medencei magyar testvériskolák együttműködésének, különösen a cseretáborozások tapasztalatait. Ezek alapján országos program készül abból a célból, hogy valamennyi közoktatásban tanuló magyar fiatal legalább egyszer a magyar állam támogatásával elutazhasson a szomszédos országok magyarlakta területeire, és cserekapcsolatok keretében minél több külhoni magyar diák juthasson el Magyarországra. A programot 2013-ig pályázati úton, azt követően normatív módon finanszírozzák.

A határozati javaslat értelmében az Országgyűlés felkéri a kormányt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium bevonásával 2012. december 31-ig létrejöjjön a Magyarság Háza, amely a Magyarország határain belül és kívül élő magyar közösségeket, a nemzeti teljesítmény legfontosabb példáit bemutató anyanyelvi, oktatási és közművelődési intézmény, a nemzeti ünnepek és emléknapok iskolai megemlékezéseit és a tanulmányi kirándulásokat segítő módszertani központ lenne.

Az Országgyűlés egyúttal felkéri a kormányt, hogy 2010. december 31-ig tegyen javaslatot azon jogszabályok módosítására, indokolt esetben új jogszabályok alkotására, amelyek a fentiek szakmai és finanszírozási hátterét biztosítják.

A javaslatot négy frakció támogatta, az MSZP viszont nem. A párt korábban azt kérte, a határon túli magyar területekre vezető osztálykirándulások mellett a diákok belföldi tanulmányi utait is támogassák.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X