nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szélsőséges nézeteket vallani egészségesebb?

Egy európai kutatásból az derült ki, hogy a politikai szélsőségeket képviselők heti átlag 40 perccel mozognak többet, mint a politikai középen elhelyezkedők – függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldaliak. Szélsőségesnek lenni tehát egészségesebb?

nyest.hu | 2015. január 10.
|  

Ezekben a politikailag igencsak megosztott időkben azért megnyugtató, hogy vannak olyan tulajdonságok, amelyekben bal- és jobboldali emberek megegyeznek. Még akkor is öröm ezt tudni, ha a dolognak a világon semmi köze sincs a politikához. Egy új kutatás szerint, amelyről a The Week magazinban olvashatunk, a határozottan jobb- vagy határozottan baloldali elkötelezettségű emberek fizikailag aktívabbak, mint a politikai közép képviselői.

„Úgy tűnik, hogy az elfoglalt embereknek – legyenek akár jobb-, akár baloldaliak – nincs idejük a tétlenségre” – mondja a kutatás egyik vezetője, Adrian Bauman, a sydney-i egyetem közegészségügyi intézetének munkatársa. „A centristák pedig inkább ülnek és várakoznak: nemcsak átvitt,de szó szerinti értelemben is.” A kutatásban az Európai Bizottság Eurobarométer felmérésének adatait használták fel; az eredményeket pedig a The BMJ magazinban publikálták.

A vizsgálatban 32 európai nemzethez tartozó, átlagosan 46 éves emberek politikai hovatartozását mérték fel: a résztvevőknek egy 1-től 10-ig tartó skálán kellett elhelyezniük magukat; az 1-es a szélső balos nézeteket, a 10-es pedig a szélsőjobbos nézeteket jelentette. A kutatók e szerint három csoportra osztották a résztvevőket: aki 1-est vagy 2-est írt, az tartozott a szélső balos csoportba; aki 9-est vagy 10-est írt, a szélsőjobbos csoportba tartozott; a harmadik csoportot pedig a többiek alkották, akik 3-astól 8-asig értékelték magukat. A szélsőségesek összesen mintegy 1900-an voltak, míg a tágan értett középre körülbelül 17000-en sorolták magukat.

Szélsőségesen hosszú távok – Léon Georget országúti kerékpáros; 1909
Szélsőségesen hosszú távok – Léon Georget országúti kerékpáros; 1909
(Forrás: Wikimedia Commons)

Ezen felül minden résztvevőnek fölmérték a testmozgási szokásait: mennyi időt töltenek aktív mozgással, mennyit kényelmes mozgással, mennyit gyalogolnak. Ezek alapján állapították meg az egyénekre jellemző átlagos aktivitási szintet. Ettől függetlenül pedig azt is megkérdezték tőlük, hogy átlagosan naponta mennyi időt töltenek ülve.

Az így megszerzett adatok alapján az derült ki, hogy mind a politikai bal, mint pedig a jobb szélen elhelyezkedők fizikailag aktívabbak, mint azok, akik a tágan értett politikai közepet képviselik. Számszerűen: a szélsőségesek, legyenek akár jobb-, akár baloldaliak, hetente átlagosan egy órával mozognak többet. Kifejezetten komoly aktivitással, edzéssel is több időt töltenek a szélsőségesek: heti átlagosan fél órával edzik többet a testüket, mint a centristák. Az is kiderült, hogy azok a legkevésbé aktívak, akik nem jelöltek meg politikai elköteleződést. Ők heti átlag 40 perccel kevesebb időt töltenek testmozgással, mint a politikai középen elhelyezkedők.

Az üléssel eltöltött napi időben nem voltak ekkora különbségek: a baloldaliak és a centristák nagyjából átlagosan ugyanannyit ülnek, míg a jobboldali szélsőségesek napi 13 perccel kevesebbet. Az eredmények nagyjából azonosak voltak nemtől, kortól, iskolázottságtól és országtól függetlenül.

Az eredmények alapján akár az a következtetés is levonható, hogy politikai szélsőségesnek lenni egészségesebb, hosszabb életet biztosít, mint centristának lenni. Kutatók azt is felteszik az eredmények alapján, hogy a tömeges méreteket öltő elhízás összefügghet a politikai apátiával. Azt azonban mégsem javasolnánk, hogy azért váljék valaki szélsőségessé, hogy megőrizze egészségét...

Forrás

Right- and left-wingers are more physically active than centrists

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 Feribá 2017. június 20. 09:01

Az előítélet életet menthet.

4 Pierre de La Croix 2015. január 10. 17:55

@Galván Tivadar: Mondtam én, hogy a rohamcsapatok alakítása jó ötlet!!! :)))

2 Galván Tivadar 2015. január 10. 17:12

Nem-e arról van-e itten nagyba' szó, hogy aki szélsőséges, az egyúttal túlmozgásos, hiperaktív is?

1 kalamajka1 2015. január 10. 10:51

Szélsőségesnek lenni agyilag kényelmesebb: kevesebbet kell gondolkodni, több idő marad a testedzésre.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X