nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kopasz férfiak hajlamosabbak a szívbajra

A kopasz férfiak hajlamosabbak a szívbajra, 32 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak infarktust – állítják japán kutatók 37 ezer férfi adatainak elemzése alapján.

MTI | 2013. április 7.
|  

A vizsgálódást a Tokiói Egyetem kutatói végezték, és számításukat korrigálták az alanyok egyéb kockázati tényezőivel, így életkorukkal, családjuk kórtörténetével.

A kopaszodás „fajtái” közül a homlok fölötti rész kevésbé mutat összefüggést szívproblémákkal, inkább a fejtetős tarság sejtet ilyet. A jelenség magyarázatával adósak a tudósok.

A BBC által megkérdezett brit szakértők szerint nem eléggé bizonyított az összefüggés a kopaszság és a szívbajhajlam között, sokkal több kutatás szükséges az állítás alátámasztásához. A Brit Szívalapítvány azt javasolja a tar férfiaknak, hogy inkább a haskörfogatukat figyelgessék, ne a hajukat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2013. április 8. 10:55

Én ennek egy másik verzióját hallottam kb. 15 éve, ami úgy szólt, hogy azok a férfiak, akiknek szőrös a melle, kevésbé hajlamosak a szívbetegségekre. Nekem ezt egy orvos mondta, aki azzal magyarázta, hogy így a fehérjék/zsírok, amiből a szőr van, nem halmazódnak fel a szervezetben. Mivel teljesen laikus vagyok a témában, fogalmam sincs, hogy ez mennyire védhető tudományosan.

Információ
X