nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Őslakók
Akik nem tartoznak a nemzethez

„Ha egy nemzetállam területén túl sok nemzet él, abból problémák lehetnek” – mit tehetünk e problémák ellen?

nyest.hu | 2014. december 19.
|  

Nemrégiben írtunk arról, hogy a finnországi svéd anyanyelvűek nem finnországi svédeknek, hanem svéd anyanyelvű finneknek tekintik magukat. Ennek alapján gondolhatjuk azt, hogy Észak-Európában az államhoz tartozás, nem pedig az anyanyelv határozza meg döntően a nemzettudatot. Azonban ott sem mindenki gondolkodik így.

Virágozzék egyetlen virág! – a Svédországi Demokraták logója
Virágozzék egyetlen virág! – a Svédországi Demokraták logója
(Forrás: Wikimedia Commons )

Björn Söder, a szélsőjobboldali Svédországi Demokraták pártjának vezetője szerint a számik és a Tornio völgyében élő, – a hol önálló nyelvnek, hol finn nyelvjárásnak tartott – meänkieli anyanyelvűek – írja a finn közmédia, az YLE [üle] honlapja.

Söder úgy véli, a számik ugyan svéd állampolgárok, de nem részei a svéd nemzetnek. Ugyanez érvényes szerinte a meänkieli beszélőire. „Elfogadjuk őket, de ha egy nemzetállam területén túl sok nemzet él, abból problémák lehetnek” – nyilatkozott a párttitkár. (Az valószínűleg nem jutott eszébe, hogy legegyszerűbb lenne úgy elhárítani ezt a – képzelt – veszélyt, hogy ha a kirekesztetteket befogadná a svéd nemzetbe.)

Ahogy az sejthető, a Svédországi „Demokraták” nem csak az őslakossággal szemben kirekesztőek – a bevándorlókkal szemben még inkább. Nem csupán a bevándorlást korlátoznák, de a már Svédországban élő bevándorlók számát is csökkentenék. A  bevándorlóknak akár fizetnének is azért, hogy hagyják el az országot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
42 Untermensch4 2014. december 21. 23:51

@Pierre de La Croix: nem túl elcsépelt és pont a legjobbkor jött hogy egy rászorulónak továbbítsam :) légy szíves hagyd a hunt egyedül szenvedni a "normalkapitän"-nal! olyan kíváncsi vagyok mire jut vele... :)

41 arafuraferi 2014. december 21. 22:51

@Pierre de La Croix: hát hirtelen nem tudom eldönteni, hogy most összefüggéstelenül íróra betépett-e, vagy csak a metróújságot széttépte dühében, összekeverte a papírfecniket, és az így kapott szöveget begépelte.:-)

40 Pierre de La Croix 2014. december 21. 22:40

@Untermensch4: Eléggé elcsépelt már, de: www.youtube.com/watch?v=J2Bx19qJ_Vs

39 Pierre de La Croix 2014. december 21. 22:39

@arafuraferi: Te érted, hogy hovatovább most miről írt??? Mintha emberi betűket olvastam volna, de még a klasszikus szövegekben való elmélyülésem sem segített.

38 Untermensch4 2014. december 21. 22:38

@hovatovabb: "mi jót csinált osztrák? mondjatok egy dolgot!"

"nem dologra gondoltam, hanem tettre és eszmeiségre"

"az osztráknémet fasiszta diktatúrát tartorr magyarországon. és leszarom mit csináltak otthon"

nagy kár hogy a "normalkapitän"-ra nem ad értékelhető találatot a gugli, ugye? :) így támpont nélkül nem lehet fogást találni rajta...

37 hovatovabb 2014. december 21. 22:23

koma szereti a viccet

36 hovatovabb 2014. december 21. 22:21

kék, zöldszemű. azoknak akik még csak most hallottak a fantasisztaálomállam uniformisegyedeiről.

.

mit gondoltok, hány sarokig mentek el? a ti kockafalfallapockába, he? ha mindennap olyan majom jönne nektek szembe, h hé te, milyen póló van rajtad, temáhogybesziisz he szsziszka

látom a cirkusz hogy megy azt tudjátok, akkoraakkorra készüljetek az oroszlánok elé

35 hovatovabb 2014. december 21. 22:13

@Pierre de La Croix: @arafuraferi:

bejött a fasisztáéknál a divida es impera?

meg a genetika?

igen, majmok?

34 arafuraferi 2014. december 21. 17:41

@Pierre de La Croix: á ne izgulj, ez nem a szokásos pest-vidék ellentét, csak hát tudod, hogy van ez: szűkebb költségvetés, kisebb ketrecek, több romlott banán stb. miatt idegesebbek lehetnek az ottani majmok, ez valószínűleg a nyelvjárásukra is kihat. Az ilyen főemlős egyedek a nyesten is dühöngenek, nem szabad ingerelni azokat, mert megdobálnak fasiszta jelzőkkel. Bár ez nem volt átgondolt, hisz néhány vidéki állatkertben igencsak nyugi van, tágas terek, igazad van, helyesebb lett volna ugatós vándorcirkuszi nyelvjárásnak nevezni.:-)

33 Törzsmókus 2014. december 21. 17:23

ebben a mondatban mi az állítmány? mármint az „írja” alatt egy szinttel.

Björn Söder, a szélsőjobboldali Svédországi Demokraták pártjának vezetője szerint a számik és a Tornio völgyében élő, – a hol önálló nyelvnek, hol finn nyelvjárásnak tartott – meänkieli anyanyelvűek – írja a finn közmédia, az YLE [üle] honlapja.

32 Pierre de La Croix 2014. december 21. 15:43

@arafuraferi: A vidékiek és a nyelvjárásban beszélők nevében kikérem magamnak, hogy hovatovábbot hozzánk hasonlítod (kikérném én még mások nevében is, de közéjük nem tartozom) :) :) :) :) :)

31 arafuraferi 2014. december 21. 14:16

na a hangyásra megint rájött a fasisztagörcs.:-)

@hovatovabb: hagyd már el ezt az ugatós vidéki állatkerti nyelvjárást, a budapesti majomházban sokkal finomabban makognak. Ha már a schönbrunni zoo sziamangéneke neked túl nácisztikus, ott van a pösti orangután-jelnyelv. A majmoknak is van nyelvjárása, válassz olyat, hogy ne rakjanak ki megint a nyest.hu főemlősgyűjteményéből, vagy vakargathatod megint a cerkopfodat, hogy mi legyen az új neved..:-)

30 hovatovabb 2014. december 21. 13:46

@Pierre de La Croix: te mélynémet fasiszta birka. leírtam a történelmi tényeket, éa az igazság az, h az osztráknémet fasiszta diktatúrát tartorr magyarországon. és leszarom mit csináltak otthon, a tény az, h magyarországon fasiszta diktatúrát vezettek be és ELLENE VOLTAK MINDEN EMBERI ALAPJOGNAK.

az, h te ezt támogatod, dicsőíted, az csak azt mutatja, h fasiszta ideológiát propagálsz, te kurva német.

29 Pierre de La Croix 2014. december 21. 09:42

@hovatovabb: És te nagyon hülye vajon mikor hajtották végre? Na persze, hogy a Bach-korszakban. (Miközben az örökös tartományokban már jó ötven éve megtörtént ez. Magyarországon pedig a rendi nemesi nemzet ellenállása miatt nem - t. i. adót kellett volna fizetniük akkor)

A földhivatalokról pedig nem is veszel tudomást, de a hozzád hasonló "mélymagyaroktól" ezt már megszoktam.

28 hovatovabb 2014. december 20. 23:14

amikor megmondják a rabszolgának, de hát számon vagy tartva!

you are accounted for, counted but not on account, you know this is you dont need accountant for. cause you are accounted for.

thanks fi da fida szulg

.

nem tudom, a képébe tudnád e mondani. annak akinek a "tulajdonát rendezték és nyilvántartották" azokban az időkben amikre te gondolsz, mert nem csak akkortól rendezték a nyilvántartást a németek. azt már nagyon korán rátenyereltek, és osztogatták a titulusokat, mert hát ez volt a cél: a papság.

a deákság. a nyelv.

és mindig halállal kezdődik. valakinek meg kell ezért halnia, h a fasiszta uralom átvegye a hatalmat.

ezért barmok a birkák.

azért h előrébb jut a sorban.

és papírt is fog kapni róla, h ő az okosabb, de olvasni nem tud, gondolkozni is csak ennyit h ő hol van sorban. és a pecsátjit (meglesz, szavam rá)

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X